Zorgnu 8 nov. 2016: borstimplantaten

Bekijk Complete uitzending

bericht 7 nov. 2016

Zorg.nu duikt in de wereld van borstimplantaten. Er is door het RIVM onderzoek gedaan naar de technische dossiers van fabrikanten van borstimplantaten in Nederland en de resultaten zijn schokkend.

bericht 8 nov. 2016

Nog steeds wordt tegen vrouwen gezegd dat borstimplantaten veilig zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het RIVM opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de technische dossiers van fabrikanten van borstimplantaten in Nederland. En de resultaten zijn schokkend: 10 van de 10 dossiers vertonen gebreken.

Bij twee fabrikanten blijkt zelfs dat er andere siliconen zijn aangetroffen dan dat de fabrikant beweert. En het toezicht? Dat faalt. Met alle gevolgen van dien.

Achtergrondinfo

Klachten door borstimplantaten onderzocht

19-09-2016

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat ongeveer tweehonderd vrouwen onderzoeken die mogelijk klachten hebben door siliconen borstimplantaten. Een woordvoerster bevestigde vrijdag een bericht van die strekking van Nieuwsuur.

Het onderzoek moet duidelijkheid geven of er trends of overeenkomsten zijn te vinden in hun klachten. Dan wordt mogelijk met artsen en fabrikanten gesproken over oplossingen.

De vrouwen met de klachten hebben zich gemeld bij patiëntenorganisatie SVS. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet het onderzoek. Wanneer de uitkomsten bekend zijn, is nog niet duidelijk.

De vrouwen hebben verschillende soorten implantaten van verschillende merken.

Uit onderzoek van het VU medisch centrum kwam een aantal jaren geleden naar voren dat siliconen borstprotheses schadelijk zijn. Veel van de tachtig toen onderzochte vrouwen kregen klachten als borstpijn, vermoeidheid, gewrichtspijn en concentratie- en woordvindingsstoornissen.

Bron: ANP

 Verwaarloosbaar risico’ implantaat Silimed 17 10 2016

De siliconen borstimplantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed brengen een ‘verwaarloosbaar’ risico met zich mee. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Eerder werden er minerale vezels van glaswol en steenwol op aangetroffen, waarna ze voorlopig niet meer mochten worden verkocht.

‘Er is geen reden om implantaten te verwijderen. Het risico van verwijderen is groter dan het geschatte gezondheidsrisico van de deeltjes’, zegt de Inspectie nu. Ze maakt dit op uit onderzoek in opdracht van Europese toezichthouders. Wat er met het verkoopverbod van de implantaten gaat gebeuren, is nog niet bekend, aldus de inspectie.

In de slechtst denkbare situatie bestaat er volgens de mededeling een kans op een verhoogd risico op gezondheidsschade van 1 op 1 miljoen door Simimed-impantaten. Sinds 2012 is het product in ons land 1700 keer verkocht.

Er is vaker onrust geweest over implantaten. In 2010 raakte een Franse fabrikant van borstprotheses in opspraak toen bleek dat ze een verhoogde kans vertoonden op scheuren en lekken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verbood de implantaten van het merk PIP.

Bron: ANP

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×