Ziekenhuizen niet aansprakelijk voor schade PIP-implantaten

Commentaar SIN-NL
De rechters mr. R.A. Dudok van Heel, mr. J. Kloosterhuis en mr. B.T. Beuving van de rechtbank Amsterdam beschermen hiermee de belangen van de falende artsen en ziekenhuizen, die in feite nu twee keer verdienen aan het inbrengen van de scheurende en lekkende PIP- borstimplantaten.
Zij dienen te weten dat een CE-keurmerk niets zegt omdat het voorwerp niet getest is op mensen, zie de uitzending van Zembla 20 maart 2014.
Degene die betaalt zijn de zorgverzekerden, dus de patiënten……
De rechters mr. R.A. Dudok van Heel, mr. J. Kloosterhuis en mr. B.T. Beuving worden op de zwarte lijst rechters geplaatst, zie www.rechterunikenvenema.nl en www.zwartelijstartsen.nl

—————
Zorgaanbieders die gebruik hebben gemaakt van implantaten van de fabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) bij borstoperaties zijn niet aansprakelijk voor de schade die patiënten hebben geleden.

De zaak draait rond een een procedure van 21 zorgverzekeraars tegen 27 klinieken en ziekenhuizen. In de periode 1998-2010 bracht het Franse bedrijf PIP borstimplantaten op de markt voorzien van een CE-keurmerk.

Bij controle door de Franse inspectiedienst bleek dat PIP fraudeerde.

In plaats van de goedgekeurde medicinale siliconengel werd industriële siliconengel als vulling voor de implantaten gebruikt. Die zijn niet geschikt voor gebruik in het menselijk lichaam en hebben een verhoogde kans op scheuren en lekken.

Hersteloperaties

Verschillende vrouwen die een borstreconstructie of een borstvergroting lieten doen waarbij gebruik is gemaakt van PIP-implantaten, hebben inmiddels hersteloperaties ondergaan. Die kosten zijn vergoed door de zorgverzekeraars. PIP is inmiddels failliet en de directeur veroordeeld voor fraude.

De zorgverzekeraars eisten een schadevergoeding van 3.000 euro per hersteloperatie van de zorgaanbieders. De rechtbank oordeelt echter dat dit niet redelijk is.
————————-
bron: www.rechtspraak.nl

De zorgaanbieders die gebruik hebben gemaakt van PIP-implantaten bij borstoperaties zijn niet aansprakelijk voor de schade die patiënten hebben geleden en hoeven de kosten voor hersteloperaties niet te vergoeden aan de zorgverzekeraars. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald in een procedure van 21 zorgverzekeraars tegen 27 klinieken/ziekenhuizen.

Fraude met silliconegel

In de periode 1998-2010 bracht het Franse bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP) borstimplantaten op de markt voorzien van een CE-keurmerk. Bij controle door de Franse inspectiedienst bleek dat PIP fraudeerde. In plaats van de goedgekeurde medicinale siliconengel werd industriële siliconengel als vulling voor de implantaten gebruikt. Die zijn niet geschikt voor gebruik in het menselijk lichaam en hebben een verhoogde kans op scheuren en lekken. Diverse vrouwen die een borstreconstructie of een (cosmetische) borstvergroting hebben ondergaan waarbij gebruik is gemaakt van PIP-implantaten hebben inmiddels hersteloperaties ondergaan. De kosten van de operaties zijn vergoed door de zorgverzekeraars. PIP is inmiddels failliet en de directeur veroordeeld voor fraude.

Schade voor zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars achten de zorgaanbieders aansprakelijk voor de schade als gevolg van de PIP-implantaten en willen dat de zorgaanbieders de schade (3.000 euro per hersteloperatie) vergoeden. De rechtbank echter oordeelt dat het niet redelijk is de door de ongeschikte implantaten ontstane tekortkoming toe te rekenen aan de betrokken zorgaanbieders. Die mochten ervan uitgaan dat de met een CE-keurmerk voorziene implantaten voldeden aan de vereisten. Hulpverleners hebben niet de plicht om daar zelf ook nog onderzoek naar te doen. Daar komt de bijzondere omstandigheid bij dat PIP heeft gefraudeerd met de vulling van de implantaten, iets wat door de hulpverleners niet viel te ontdekken. Ook gezien de aard van de zorgverzekering – dekking van gezondheidsrisico’s – ligt het meer voor de hand de schade voor rekening van de zorgverzekeraars te laten komen.

 Uitspraken