Zembla-journalist Ton van der Ham wordt niet vervolgd voor lokaalvredebreuk UMCU

Zembla-journalist wordt niet vervolgd voor lokaalvredebreuk UMC

De officier van justitie Midden-Nederland heeft besloten de zaak op diverse gronden te seponeren, meldt het OM

Het ziekenhuis deed aangifte tegen Van der Ham nadat deze opnames wilde maken tijdens de lezing van Adrienne Cullen, die aan baarmoederhalskanker lijdt. Zij vertelde hoe het ziekenhuis haar het zwijgen wilde opleggen na een medische misser.

De journalist, die klaarstond om een interview met de vrouw af te nemen, werd na een aantal waarschuwingen de zaal uitgezet en meegenomen door de politie. Het UMC Utrecht beweerde dat Van der Ham zich niet aan de regels had gehouden tijdens de lezing door te filmen terwijl hem was verteld dat dat niet mocht.

Volgens Zembla en BNNVARA klopte de verklaring van het UMC niet: de journalist zou Cullen pas na de lezing filmen en heeft tijdens de lezing niets opgenomen. Desondanks deed het ziekenhuis aangifte en werd Van der Ham de toegang voor een jaar ontzegd.

Geseponeerd

Op basis van het dossier heeft de officier van justitie geconcludeerd dat de journalist de huisregels niet bewust overtrad door in de gang te gaan filmen.

Woensdag maakte het UMC al bekend het toegangsverbod voor de journalist in te trekken. De perswoordvoerder van het ziekenhuis liet aan Van der Ham weten dat de ontzegging tot een ongewenst beeld heeft geleid. “Namelijk dat we de persvrijheid zouden willen beperken. Daar gaat het ons absoluut niet om.” Ook zijn excuses aangeboden aan Van der Ham.