Weer tuchtzaak tegen artsen Ruwaard van Puttenziekenhuis

Zussen strijden na dood moeder door medisch missers

De zussen Paula en Linda Kroesen willen gerechtigheid voor de dood van hun moeder. Ze willen dat de artsen die verantwoordelijk zijn voor de medische missers aangepakt worden.

 

De verhuisdozen staan al klaar in de kamer, pal naast het altaar van hun overleden moeder. De zussen Paula en Linda Kroesen strijden al 3,5 jaar lang voor gerechtigheid voor de in hun ogen onnodige dood van hun moeder Wil van Dijken door een serie medische missers. Donderdag mogen ze voor het eerst hun verhaal doen tegenover het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Vijf behandeld artsen uit het voormalige Ruwaard van Puttenziekenhuis uit Spijkenisse zijn ook opgeroepen voor de hoorzitting, maar zij hebben laten weten niet te komen. En volgende week dient er bij hetzelfde college een zaak tegen het verpleeghuis.

Linda en Paula hopen dat er donderdag nu eens wel serieus naar ze wordt geluisterd. „De klachtencommissies en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben ons nooit serieus genomen”, vertelt Paula. „We leven al zes jaar in een nachtmerrie. We missen haar nog dagelijks, even een kusje geven is er niet meer bij. Dat is wat die prutsende artsen allemaal hebben aangericht. We hopen dat we eindelijk gerechtigheid krijgen en dat dit college niet weer vriendjespolitiek is.”

De ellende begon volgens de zussen in 2010 toen hun moeder verkouden was en naar de dokter ging. „Ze had nooit klachten en was nooit ziek. Ze was verkouden en ging naar de dokter. Die gaf antibiotica, en nog een keer, en nog een keer. Maar het ging niet over en ze werd doorgestuurd naar het Ruwaard van Puttenziekenhuis.” Volgens Paula ging het daar helemaal mis. „Ze kreeg te horen dat ze een longembolie had. Maar het ging niet beter en de diagnose COPD (longziekte, red.) werd gesteld.” Als de familie een telefoontje krijgt dat het slecht gaat, spoeden ze zich naar het ziekenhuis. „Om haar uit haar lijden te verlossen zou ze een morfinepomp krijgen, maar mijn broer Harry zei ‘niets daarvan’. Drie dagen later was ze thuis. Wat als we wel die morfine hadden toegestaan? Dan was ze al in 2010 overleden. En de arts uit het Maasstad Ziekenhuis, die ook werd geraadpleegd over de situatie van mijn moeder, schreef later doodleuk een andere naam op. Misschien was hij wel in de war?”

Kamer niet goed schoongemaakt

Maar daar bleef het niet bij wat medische missers betreft. Zo gaat een arts op vakantie zonder iets over te dragen, wordt de familie niet op de hoogte gehouden, krijgt hun moeder last van doorligwonden en krijgen ze een rouwkaart door de bus van het Ruwaard van Puttenziekenhuis. „Onze moeder was op een gegeven moment besmet geraakt met de E-coli-bacterie. Naast haar op haar kamer was een man eraan overleden. Ze hebben gewoon die kamer niet goed schoongemaakt. Maar de verzekering zegt dan dat ze dat ook kan hebben opgelopen door niet goed doorbakken stuk vlees thuis. Geloof je het zelf?”

Paula verheft haar stem nog wat meer als ze vertelt dat haar moeder gewoon voor gek werd verklaard. „Ze zeiden dat de klachten psychisch waren. Nou, ik ken mijn moeder als geen ander. Ze was echt niet in de war.”
In 2013 gaat het snel slechter als hun moeder in verzorgingstehuis Breede Vliet terechtkomt. „Ze had COPD, maar zat soms weken niet aan het zuurstof. Ook kreeg ze veel te weinig drinken, ondanks dat ze zware plastabletten slikte. Studenten waren de behandelaars. Als ik een arts wilde spreken, dan koste dat heel erg veel moeite.”

Uitdroging

Doordat Wil te weinig vocht binnenkrijgt, droogt ze uit en gaat het snel achteruit. Als het verpleeghuis voorstelt geen eten en drinken meer te geven, zegt hun broer weer resoluut nee. Paula: „Als we aan ons moeder, die niet meer kon praten, vroegen of ze wat wilde drinken, knikte ze ja. Mijn broer zei toen ‘als jullie nu geen drinken halen, stuur ik een filmpje naar de media’. En toen konden ze ineens heel hard lopen.” Hun moeder overlijdt uiteindelijk na een strijd van 24 dagen. „En dat met weinig drinken en zonder sondevoeding. En dat zo’n directeur dan zegt dat ze een verschrikkelijke dood heeft gehad. Dat lag niet aan ons, hoor! Als je iemand geen drinken geeft, is dat gewoon moord.”

De verzekeraar wees alle claims af en zegt dat er geen medische missers zijn gemaakt en dat de protocollen zijn gevolgd. Ook de zorginstanties werken niet echt mee, aldus Paula. Zo heeft ze nog steeds het medisch dossier van haar moeder nog niet in kunnen zien. „Het is een grote doofpot. Ze houden elkaar de hand boven het hoofd.” Paula houdt donderdag zelf het pleidooi bij het tuchtcollege. „Als het oordeel negatief is, knokken we door. We gaan voor gerechtigheid. Deze mensen mogen er niet mee wegkomen. Ik ben een bokser en geef nooit op. Bij een positieve uitspraak hebben we eindelijk rust en kunnen we verhuizen naar Spanje, waar mijn broer ook al woont. De dozen staan al klaar.”

Hoe het Ruwaard van Putten ten onder ging

* November 2010. In het ziekenhuis breekt een bestuurscrisis uit.

* November 2011. Als de sterftecijfers over 2010 bekend worden gemaakt, blijken er opvallend veel sterfgevallen te zijn op de afdelingen hart- en longziekten.

* November 2012. De Inspectie voor de Gezondheidszorg grijpt in en sluit de hartafdeling.

* December 2012. De directie van het Ruwaard van Puttenziekenhuis laat 800 dossiers van sterfgevallen in 2010 doorzoeken door een commissie.

* Juni 2013. Het Ruwaard van Puttenziekenhuis gaat failliet.

* November 2013. Het Openbaar Ministerie vervolgt de artsen niet vanwege onvoldoende bewijs.

* December 2013. De inspectie kraakt in een kritisch rapport de gang van zaken in het ziekenhuis, waar geld verdienen en ruziemaken belangrijker was dan goede zorg verlenen.

* December 2015. De betrokken artsen worden door het centraal tuchtcollege berispt, maar mogen wel blijven werken, dit tot verdriet van nabestaanden.
Toevoeging SIN-NL: Dit betreft cardioloog van Beek, die anno 2016 werkzaam is in Duitsland,
cardioloog Baldew, en cardioloog Salomonsz.