Wat dokters kunnen leren van wielrennen

Er zijn veel managementtheorieën over hoe je het falen van een systeem kunt omzetten in aanhoudend succes. Sommige zijn complex, andere opmerkelijk eenvoudig. Een theorie die weer boven komt nu het wielerseizoen in volle gang is, is de theorie van marginale winsten, beroemd in het wielrennen.

Naar aanleiding van de omwenteling bij het Britse wielrennen zijn in de wielersport de laatste jaren veel veranderingen doorgevoerd. De Britten bedachten dat als alle onderdelen van het wielrennen – inclusief aerodynamica en voeding – met slechts 1 procent zouden worden verbeterd, het effect van alles bij elkaar een winnend verschil zou kunnen maken. Dit bleek te kloppen: in de loop van de tijd zorgden deze marginale winsten voor betere prestaties tot het punt dat de wielrenners vrijwel onverslaanbaar waren en nog steeds zijn.

Net zoals andere goede ideeën is het principe eenvoudig genoeg om door bijna iedereen te worden toegepast en het werd al snel een lieveling van de managementtheorie.

Complexe machine

Hoe zit dat in de gezondheidszorg? Een zorgsysteem is een complexe machine met veel bewegende delen – menselijk, mechanisch en technologisch – die allemaal bijdragen aan de algehele prestaties. Kan een focus op marginale winsten helpen om de kwaliteit te verbeteren en de kosten omlaag te brengen?

Stel je voor dat elke beslissing die een medicus neemt, of het nou in de primaire of acute zorg is, in de loop van de tijd iets wordt bijgeschaafd. Aan de ene kant van het spectrum hebben die betere beslissingen de potentie om de effectiviteit van de zorg te verbeteren, aan de andere kant kunnen ze helpen fouten te voorkomen.

Calamiteiten

Volgens cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg waar RTLNieuws de hand op wist te leggen, sterven elke maand zeker 20 ziekenhuispatiënten door medische fouten. Verder blijkt uit die cijfers dat elke maand gemiddeld 32 mensen schade oplopen door een fout in het ziekenhuis en dat in de periode 1 januari 2016 tot 9 oktober 2017 de ziekenhuizen 1965 calamiteiten hebben gemeld. In 1163 keer, in bijna 60 procent van de gevallen, bleek dat er daadwerkelijk fout is gehandeld door de artsen of het verplegend personeel.

Wat kunnen we hieraan doen? Wielrenners kunnen onder meer hun helm en kleding aanpassen. De marginale voordelen voor de gezondheidszorg kunnen liggen in het aanpakken van de vele beslissingen die artsen dagelijks nemen. Hen helpen om tot nog betere beslissingen te komen kan een groot verschil maken.

Digitale diagnose

Daarvoor moeten medici worden voorzien van de nodige hulpmiddelen, bijvoorbeeld digitale diagnose systemen die hen helpen bij het nemen van de beste beslissingen. Studies hebben aangetoond dat dit soort systemen betere beslissingen opleveren, wat kan leiden tot betere patiëntresultaten. Een recent onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Medical Informatics, vond een significant verband tussen het gebruik van een digitaal diagnose systeem (UpToDate) en verminderde diagnostische fouten. Artsen die dit systeem gebruikten hadden een diagnostisch foutenpercentage van 2 procent vergeleken met 24 procent in de controlegroep zonder dit systeem.

Het is duidelijk dat vooruitgang moet worden geboekt – sommige beslissingen kunnen leiden tot kleine fouten, andere kunnen levensgevaarlijk zijn. Bij elkaar opgeteld kunnen marginale verbeteringen in de talloze medische beslissingen die elke dag worden genomen, een verschil gaan maken. Er zijn geen gouden medailles in de gezondheidszorg te verdienen zoals in het wielrennen, maar misschien ligt er een overwinning in het verschiet als we geleidelijk aan de gezondheidszorg beter kunnen laten werken, één beslissing per keer.

Peter Bonis 

Chief Medical Officer Clinical Effectiveness bij Wolters Kluwer Health