Waarschuwing: defibrillators Telefunken en HeartReset zonder keurmerk

Waarschuwing: defibrillators zonder keurmerk

De gezondheidsinspectie IGJ roept op om twee typen defibrillators zo snel mogelijk te vervangen. De reanimatieapparaten hebben geen geldig CE-certificaat, waardoor de kwaliteit en de werkzaamheid niet zijn gecontroleerd.

Het gaat om AED’s van de merken Telefunken en HeartReset, geproduceerd vanaf 18 juli 2016. Daarvan zijn er, voor zover bekend, 99 verkocht in Nederland.

Een AED (automatische externe defibrillator) stuurt een elektrische schok naar het hart om het hartritme weer op gang te brengen. Op verschillende plaatsen in Nederland hangen reanimatieapparaten, zowel in zorginstellingen als in bedrijven en sportclubs. (ANP)
—————

www.igj.nl

Inspectie roept op AED’s zonder keurmerk spoedig te vervangen 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) roept gebruikers van twee typen Automatische Externe Defibrillators (AED’s) op deze snel mogelijk te vervangen. Het gaat om AED’s van de merken Telefunken en HeartReset, die na 18 juli 2016 geproduceerd zijn.

Volgens de IGJ hebben de desbetreffende reanimatieapparaten geen geldig CE-certificaat. Dit betekent dat de kwaliteit en werkzaamheid van deze AED’s niet is gecontroleerd.

Het gaat volgens de inspectie om 99 AED’s die aan Nederlandse klanten zijn geleverd. Mogelijk hangen de apparaten niet allemaal in Nederland, omdat de AED’s ook zijn verkocht aan distributeurs. In heel Europa zijn ongeveer 3.500 van de genoemde AED’s in omloop.

Bij de inspectie zijn geen incidenten bekend met de AED’s, maar er bestaan mogelijk risico’s voor mensen die met deze apparaten worden gereanimeerd. Hoe groot die risico’s zijn, weet de IGJ niet.

AED controleren aan hand van serienummer

Een AED kan worden ingezet als iemand een hartsstilstand krijgt. AED’s zijn in openbare gebouwen door heel Nederland te vinden.

Eigenaren van een AED van het merk Telefunken of HeartReset kunnen de productiedatum van het apparaat controleren aan de hand van het serienummer. Daarvan staan de eerste twee cijfers voor het productiejaar en de het derde en vierde cijfer voor de productieweek. Een AED gemaakt vanaf 18 juli 2016 moet “spoedig” worden vervangen, aldus de IGJ.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×