Waarschuwing chirurg vd Zouwen, Scheperziekenhuis ivm overlijden patiente darmoperatie

Commentaar SIN-NL
Individueel leed van patienten telt niet in de medische sector en het tuchtrecht….geeft een waarschuwing.
Deze chirurg, L. van der Zouwen, wist direct wat er aan de hand was toen zijn pas geopereerde patiente hoge koorts en pijn kreeg. Maar uit angst voor zijn imago, wachtte hij.
En zijn discipelen: de arts-assistenten* met hem omdat ze bang waren voor hun baantje.
Dus werd deze arme vrouw te laat geopereerd en overleed ze.
Haar dood was vermijdbaar en verwijtbaar.
Maar de tuchtrechter heft een vingertje op naar chirurg van der Zouwen en zegt: ik waarschuw U….
En de arts-assistenten ….die natuurlijk heel goed wisten dat de patiente in nood verkeerde….deden niets en komen er mee weg.
Weg met het tuchtrecht! En deze chirurg van der Zouwen en de drie assistenten horen open en eerlijk voor hun grove fout en nalatigheid uit te komen naar de nabestaanden, te boeten voor hun fout en te leren van hun fout.
Last but not least horen waarschuwingen ook in BIG-register opgenomen te worden, want artsenorganisatie KNMG is er in geslaagd te bereiken dat tuchtrechtelijke waarschuwingen aan zorgverleners niet in het BIG-register gepubliceerd worden.
NB tuchtrechters leggen slechts in minder dan 20% van de tuchtzaken maatregelen op en dan voornamelijk waarschuwingen….
Bingo: so much for transparantie in de medische wereld.
29 augustus 2012 bron: www.skipr.nl
Chirurg krijgt waarschuwing na dood patiënte
Het Medisch Tuchtcollege in Groningen heeft een chirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen een waarschuwing gegeven vanwege de dood van een 60-jarige patiënte. De vrouw onderging in 2008 een darmoperatie, waarna complicaties optraden. De arts heeft daar niet alert op gereageerd, zo maakte het tuchtcollege woensdag bekend.
Arts niet alert
De bestrafte chirurg en drie assistent-artsen grepen niet in toen de vrouw hoge koorts en pijn kreeg. Uiteindelijk besloot de chirurg wel tot een nieuwe operatie, maar toen was het te laat. De assistent-artsen tegen wie ook een klacht was ingediend door nabestaanden, krijgen geen waarschuwing, omdat zij relatief onervaren waren en onder supervisie van de chirurg werkten. (ANP)
Namen bekend bij SIN-NL