Vrijspraak in strafzaak tegen voormalig arts Rock Goerdin 30 okt 2014 rechtbank Den Haag

Op 13,14 en 15 oktober 2014 behandelde de strafrechter rechtbank Den Haag de zaak tegen falend arts Goerdin. De rechter sprak Goerdin op 30 oktober 2014 vrij. Een dag later ging het OM in hoger beroep.
Zie meer hieronder.

Gynaecoloog Rock Goerdin deed zich voor als plastisch chirurg, heeft tientallen patiënten mismaakt en medisch mishandeld door gedurende meerdere jaren foutief borstimplantaten te plaatsen. Goerdin voerde naast borstoperaties ook schaamlip-correcties uit en ingrepen aan armen en gezichten. Hij deed dit in een ongeschikte, onhygiënische operatiekamer.Blijkbaar kon de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) de vele alarmsignalen niet meer negeren en kwam eindelijk in actie.

-Op 26 juni 2009 zond de IGZ aan Goerdin een bevel tot sluiting van de Citykliniek BriefIGZGoerdin2662009Citykliniek_bevel
-Op 23 juni 2011 is R. Goerdin uitgeschreven uit het BIGregister en mag niet meer als arts werken:
BIGregisterzwartelijstzorgverleners25sept2014-35746
BIG-nummer: 79021139901  De inschrijving van deze zorgverlener is doorgehaald.
Deze zorgverlener mag niet werken in zijn/haar beroep.
Naam R.R. Goerdin  Geslacht Man  BIG-nummer 79021139901
Beroepsgroep Artsen  Specialisme Obstetrie en gynaecologie (gynaecoloog)

31-10-2014
Medische exceptie geldt niet bij schenden zorgplicht door borstendokter Goerdin
31-10-2014
OM in hoger beroep vrijspraak falende borstendokter Goerdin
30-10-2014
Weer vrijspraak voor falend arts: borstendokter Goerdin zgn gebrek aan bewijs

15-10- 2014 OM eist tegen Goerdin drie jaar cel (1 jr voorwaardelijk met proeftijd 2jr)
14-10-2014 Tweede dag strafzaak Rechtbank Den Haag tegen falend arts Goerdin
13-10-2014 Liet falend arts Goerdin zijn patienten informed consent-formulier ondertekenen?
13-10-2014 Falend arts Goerdin voor strafrechter Den Haag ivm borstverminkingen:121 aangiftes

30 september 2014 Borstendokter’ Rock G. voor strafrechter
http://www.nu.nl/binnenland/3891170/borstendokter-rock-g-strafrechter.html

De zogenoemde borstendokter Robindrenath ‘Rock’ G. moet op 13 oktober 2014 in Den Haag voor de rechter komen voor de mishandeling van tien patiënten. 

Hij zou hen als ‘plastisch chirurg’ van de Citykliniek in Den Haag tijdens slechte operaties hebben verminkt, waardoor ze pijn leden en lelijke littekens en vervormingen overhielden. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ook van oplichting omdat hij zichzelf aanprees als een deskundig borstchirurg.

Het gaat om zaken uit 2008 en 2009. Rock G. deed vooral borstoperaties, maar voerde ook andere behandelingen uit, bijvoorbeeld schaamlipcorrecties en ingrepen aan armen en gezicht. Hij deed dat in een ongeschikte, onhygiënische operatiekamer.

Hij voerde volgens justitie chirurgische ingrepen uit onder plaatselijke verdoving, zonder een zuurstofapparaat en een reanimatieteam in de buurt. Hij was niet alleen zelf niet bekwaam, maar zijn personeel ook niet. Patiënten bleven achter met onder meer ingetrokken tepels, plooien, een vervormde arm en verlamming aan het gezicht.
Goerdin was van huis uit gynaecoloog maar runde aan de Prinsegracht in Den Haag sinds 2008 de Citykliniek. In de zomer van 2009 bleek dat de operaties bij tientallen vrouwen ernstig fout waren gegaan. Door: ANP

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/997946/2010/05/11/Haagse-lsquo-borstendokter-rsquo-uit-beroep-gezet.dhtml ANP − 11/05/10, 17:48

Haagse ‘borstendokter’ uit beroep gezet Het Medisch Tuchtcollege heeft dinsdag de Haagse ‘borstendokter’ Rock Goerdin van de Citykliniek uit zijn beroep gezet.

Dat betekent dat hij zich in Nederland niet meer voor arts mag uitgeven. Goerdin heeft in zijn kliniek aan de Haagse Prinsegracht tientallen mislukte borstvergrotingen uitgevoerd. Sommige vrouwen hielden zware complicaties aan de ingrepen over. Zo klapte een borstimplantaat na de operatie spontaan open.

Geschorst
De Inspectie voor de Gezondheidszorg liet vorig jaar zomer zijn kliniek sluiten. De man, van huis uit gynaecoloog, was in 2004 ook al door een tuchtrechter veroordeeld. Toen werd hij voor een paar maanden geschorst.

Volgens de inspectie was er met de kliniek van alles mis. De hygiëne liet zeer te wensen over. Zo grensde een operatiekamer aan een toilet en werden borstimplantaten niet steriel bewaard. Ook ontbrak het aan goede mogelijkheden om operatie-instrumenten goed te desinfecteren.

Wondinfecties
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie bracht de zaak in 2009 aan het rollen. De organisatie had klachten gekregen over ernstige wondinfecties, foute plaatsing van borstimplantaten en slechte nazorg van patiënten.
Ook het Openbaar Ministerie houdt zich met de zaak bezig. Enkele slachtoffers lieten vorig jaar beslag leggen op het huis van de arts. Goerdin voerde in zijn kliniek ook schaamlipcorrecties uit.

03/12/2010 Schadevergoeding voor slachtoffers ‘borstendokter’

http://www.nu.nl/binnenland/2393576/schadevergoeding-slachtoffers-borstendokter.html

Schadevergoeding voor slachtoffers ‘borstendokter’

ALPHEN AAN DEN RIJN – De Haagse ‘plastisch chirurg’ Rocky G. moet twee van zijn slachtoffers een voorschot betalen van enkele duizenden euro’s per persoon.

De advocaat van de twee vrouwen, mr. Carolien Jansma, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De rechtbank in Rotterdam heeft dat volgens haar vorige week beslist.

Rocky G. staat ook bekend als de Haagse borstendokter. Hij was van huis uit gynaecoloog maar runde aan de Prinsegracht in Den Haag sinds 2008 de ‘City-kliniek’.

Hij voerde daar vooral borstoperaties uit en schaamlipcorrecties. In de zomer van 2009 bleek dat de operaties bij tientallen vrouwen ernstig fout waren gegaan. Volgens mr. Jansma zijn nu de eerste voorschotten op schadevergoedingen toegewezen.
Ze verwacht dat de twee vrouwen uiteindelijk ongeveer 10.000 euro per persoon krijgen uitgekeerd.

Tuchtrechter
De arts is in mei van dit jaar door het Medisch Tuchtcollege uit zijn vak gezet. De man bleek in 2004 ook al veroordeeld te zijn door een tuchtrechter. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had de kliniek aan de Prinsegracht in 2009 al laten sluiten.

Het Openbaar ministerie onderzoekt of Rocky G. strafrechtelijk wordt vervolgd. Naar schatting hebben tientallen slachtoffers schadeclaims tegen de man lopen. Er is beslag gelegd op zijn huis.

De twee vrouwen die een voorschot krijgen, hebben volgens hun advocaat nog steeds pijn aan hun borsten. De borsten zijn bovendien verminkt omdat de arts door hun tepels en tepelhof heeft gesneden. Bij een van de vrouwen ontstond vlak na de borstvergroting een ontsteking.

Pus
Volgens de advocaat was er een gat te zien zo groot als een euromuntstuk waar bovendien pus uit kwam. Ook stak het implantaat gedeeltelijk naar buiten. Toen de vrouw naar Rocky G. terugging, zei hij dat er niets bijzonders aan de hand was. Uiteindelijk hebben andere artsen gezorgd dat de vrouw bij een reguliere kliniek kon worden behandeld.
De CityKliniek stond bekend om haar relatief lage prijzen. Onderzoek wees uit dat het niet alleen schortte aan vakbekwaamheid van de ‘plastisch chirurg’; ook met de hygiëne was het slecht gesteld. Zo werden implantaten niet steriel bewaard en waren medicijnen over de datum.
Rocky G. noemde zichzelf de grondlegger van de ‘esthetische genitale chirurgie’. Hij werkte ook in België, waar hij, voor zover bekend, inmiddels ook is geschorst.

http://www.skipr.nl/actueel/id4338-beslaglegging-op-woning-nepchirurg-goerdin.html

18 mei 2010 door: Skipr Redactie

Beslaglegging op woning nepchirurg Goerdin

Er is beslag gelegd op de woning van de Haagse ‘horrorarts’ Rock Goerdin. Letseladvocaat Rob Vermeeren verwacht dat het tot een strafzaak tegen Goerdin komt nu het Medisch Tuchtcollege de gynaecoloog die zich voor chirurg uitgaf uit zijn beroep heeft gezet. Dit meldt BN De Stem.

Letselschadezaak en strafzaak

Advocaat Vermeeren, die twee slachtoffers van Rock Goerdin bijstaat, verwacht dat Goerdin tal van letselschadezaken te wachten staan. Dat zegt hij in BN DeStem. Goerdin voerde in de Haagse CityKliniek, waar hij ook directeur was, tientallen mislukte borstvergrotingen uit. Justitie doet momenteel onderzoek naar de arts die officieel als gynaecoloog geregistreerd staat en er worden nog aangiftes opgenomen. Het Openbaar Ministerie beslist daarna of Goerdin ook strafrechtelijk vervolgd gaat worden.

Europese tuchtcolleges

De arts moet ook voor het Belgische tuchtcollege verschijnen, zo hebben de Belgische autoriteiten afgelopen week bekend gemaakt. Het Britse medisch tuchtcollege heeft Goerdin met ingang van 1 maart 2010 voor achttien maanden geschorst.

Eerdere veroordeling tuchtrechter

De Inspectie voor de Volksgezondheid sloot de privékliniek in juni 2009 naar aanleiding van een controle. Die deed ze na een klacht van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). De arts werd in 2004 ook al door een tuchtrechter veroordeeld, omdat er in de kliniek onhygiënisch werd gewerkt.