Vier patiënten UMC Utrecht blind na ooginfectie opgelopen in ziekenhuis

 Vier van de zes patiënten die vorig jaar een ooginfectie opliepen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn aan één oog blind geworden. Zij hebben het academische ziekenhuis aansprakelijk gesteld.

Dat bevestigt het UMC, naar aanleiding van berichtgeving van onderzoeksprogramma ZEMBLA.

Het ziekenhuis heeft de vier patiënten ”een financiële tegemoetkoming” aangeboden. ”De patiënten moeten echter leven met de gevolgen van de infectie. De financiële tegemoetkoming helpt wellicht om dat leed te verzachten”, aldus het ziekenhuis.

Volgens Jasper Keizer, advocaat van een van de slachtoffers, heeft het ziekenhuis 15.000 euro geboden. “Mijn cliënt noemde dit een bos bloemen. We hebben het afgewezen, daarmee kunnen ze dit niet afkopen”, zegt Keizer. Hoeveel zijn cliënt wel eist kon hij nog niet zeggen. “Wij willen eerst erkenning van aansprakelijkheid van het UMC”. De advocaat heeft een calamiteitenrapport, dat meer duidelijkheid moet geven over wat er is misgegaan, opgevraagd bij het ziekenhuis. “Als ze dit weigeren, volgt een rechtszaak”.

Het UMC moest vorig jaar twee operatiekamers sluiten, nadat patiënten ernstige ooginfecties hadden opgelopen. De oorzaak van de ontstekingen is volgens het ziekenhuis onbekend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet hier nog onderzoek naar.

Verscherpt toezicht

Het Utrechtse ziekenhuis werd eerder dit jaar al onder verscherpt toezicht gesteld door de inspectie. Daarvoor hield de IGZ het UMC al nauwlettend in de gaten, naar aanleiding van een aantal ernstige medische missers op de afdelingen keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) en hoofd-hals chirurgische oncologie (HHCO).