Verpleegkundige handelt vaak onnodig

Onderzoek Radboudumc

Uit verpleegrichtlijnen hebben Nijmeegse onderzoekers een ‘beter laten’-lijst samengesteld. Sommige handelingen blijken onnodig of zelfs schadelijk.

Verpleegkundigen doen dagelijks dergelijke handelingen waarvan bewezen is dat zij niet effectief zijn. In een kwart van de richtlijnen die verpleegkundigen volgen, staan taken beschreven die net als het scheren overbodig of zelfs schadelijk zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc, door onder anderen Vermeulen.

Zo kan het gebeuren dat een verpleegkundige een operatiewond afdekt, terwijl allang is bewezen dat een wond sneller heelt zonder dat er een grote pleister op wordt geplakt. Of dat er jaarlijks 25.000 urinekatheters worden aangelegd, terwijl die vaak tot blaasontstekingen leiden.

De onderzoekers keken naar de 125 kwaliteitsstandaarden en richtlijnen die er voor verpleegkundigen zijn, zowel in het ziekenhuis, als in de thuiszorg als in de ouderenzorg. Per richtlijn ging het Radboudumc na of er onderzoek bestaat waaruit blijkt dat de genoemde handelingen niet werken. Daaruit is een ‘beter laten’-lijst ontstaan.

Dit kunnen verpleegkundigen beter niet doen