Veiligheidskeurmerk CE borstimplantaten onvoldoende volgens immunoloog

15 maart 2012 bron: www.eo.nl
Tweede Kamer eist onderzoek naar veiligheid siliconenborsten

Plastisch chirurgen hebben forse kritiek op de veiligheidskeuring van de borstimplantaten die bij patiënten in ons land worden ingebracht. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zegt aanstaande donderdag in de uitzending van De Vijfde Dag dat het gebruikte keurmerk onvoldoende garantie biedt voor de veiligheid van siliconen borstprotheses op de lange termijn. In een reactie op de uitzending van De Vijfde Dag eist de Tweede Kamer zo snel mogelijk een onderzoek naar de veiligheid van borstimplantaten die op de Nederlandse markt worden verkocht en gebruikt.
In Nederland geldt het zogenoemde CE-keurmerk als wettelijk vereiste voor borstimplantaten. Alleen borstprotheses met dit keurmerk mogen worden verkocht en gebruikt door plastisch chirurgen. Professor Jan Willem Cohen Tervaert, internist en immunoloog van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, heeft een vernietigend oordeel over dit keurmerk. “Het CE-keurmerk is net zoiets als ‘goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen’. Het slaat helemaal nergens op. Het keurmerk geeft aan dat het implantaat veilig is buiten het lichaam. Maar er is geen onderzoek gedaan naar de vraag of de prothese veilig is in het lichaam; dat het niet scheurt en geen ontstekingsverschijnselen veroorzaakt”, aldus Cohen Tervaert in De Vijfde Dag.
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie erkent dat het keurmerk alleen niet voldoende is. Irene Mathijssen, voorzitter van de NVPC: “Het CE-keurmerk is de basis. Maar de echte veiligheid kan je pas bewijzen als de protheses langere tijd worden gevolgd als ze in de patiënten zitten. Het CE- keurmerk is op zichzelf dus niet voldoende.” De vereniging pleit voor een centraal registratiesysteem waarmee vrouwen met borstimplantaten langere tijd kunnen worden gevolgd.
Registratiesysteem
In reactie op de aanstaande uitzending van De Vijfde Dag eist een meerderheid in de Tweede Kamer dat de minister van Volksgezondheid zo snel mogelijk een onderzoek laat uitvoeren naar de veiligheid van borstimplantaten. PvdA, CDA, VVD, SP en de ChristenUnie pleiten eveneens voor de invoering van een registratiesysteem waarbij vrouwen langere tijd worden gevolgd nadat ze borstprotheses hebben gekregen.


Bekijk de uitzending van De Vijfde Dag over dit onderwerp vanavond om 21:05 op NL 2