UMCU betaalde meer dan half miljoen (ipv 3,5 ton) voor medische fout

“UMC betaalt meer dan half miljoen voor medische misser”

Door de nieuwsredactie · geplaatst: vrijdag 20 november 2015, 11:40 uur | update: 13:01 uur

UTRECHT – Het bedrag dat het UMC Utrecht betaalt voor een fatale medische fout is hoger dan aanvankelijk vrijdagmorgen 20 nov. 2015  bekend werd. De advocaat van het slachtoffer meldt aan RTV Utrecht dat om ruim een half miljoen gaat.

Vrijdagmorgen werd bekend dat het Utrechtse ziekenhuis heeft gefaald bij de diagnose van baarmoederhalskanker bij een patiënt. Een arts nam zonder dat de vrouw het wist weefsel af. Toen bij een test kwaadaardige cellen werden gevonden verdween die uitslag ongelezen in haar dossier. De fout kwam later uit, maar toen was de patiënt al ongeneeslijk ziek.

Volgens advocaat August Van krijgt de vrouw in totaal 545.000 euro van de verzekeraar van het UMC. Daarvan is 192.000 euro voor haar echtgenoot voor de schade na haar overlijden. Zo’n 16.000 euro moet de kosten dekken die de vrouw heeft gemaakt als gevolg van de te late diagnose, waaronder medische kosten, reiskosten, huishoudelijke hulp en inkomstenderving.

In het resterende bedrag van 337.000 euro is een deel smartengeld opgenomen, zegt Van. Het overige deel is voor immateriële schade. Volgens de advocaat koopt het UMC daarmee de zaak af. “Dat was het UMC wel wat waard.”