Hof Adam: 17.6.2014 inzake falend arts Buimer en overlijden baby Biendiya

 Het Gerechtshof Amsterdam doet op 17 juni 2014 uitspraak in deze verdrietige zaak.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article27057929.ece/OM-blijft-bij-schuld-gynaecoloog-B?lref=SR_1

29 4 2014

HOORN – De zaak van baby Biendya houdt het wereldje van de gynaecologen in Nederland in een wurggreep. Met die stelling probeert advocaat Gerard Spong te overtuigen dat de medische stand op het punt staat in het ’moeras’ van het strafrecht te worden gezogen.

‘De wet geldt ook voor gynaecologen’

Spong verdedigt gynaecoloog B. Deze arts werd vijf jaar geleden verantwoordelijk gehouden voor het overlijden van Biendya. Haar moeder Vyjantie had de afspraak in het WFG dat bij de bevalling sneller dan normaal een keizersnee zou worden uitgevoerd, vanwege medische risico’s.

 Op die bewuste zondag had B. dienst. Hij bleef onwetend van de afspraken en handelde op eigen gezag. Pas toen de verloskundige hem in de avond inseinde over de problemen, was het te laat.

Het OM verwijt B. dat hij de bevalling heeft verwaarloosd. De arts ziet dat nadrukkelijk anders, en betoogde tijdens de laatste zitting van het hoger beroep bij het gerechtshof dat hij zich al gedurende zes procedures kwetsbaar en open heeft opgesteld.

’Hutspot’

Nu de uitspraak nadert, wordt het spel tussen advocaat-generaal C. van Beuningen en advocaat Spong kliphard gespeeld. Spong spreekt van een juridische ’hutspot’ van het OM, bedoeld om B. te laten hangen. Het tuchtcollege heeft hem op belangrijke onderdelen vrijgesproken, dus waarom het OM dan toch de heksenjacht op de gynaecoloog heeft geopend? ,,U speelt nu op vage gronden zelf voor doktertje’’, klonk het boos. ,,Wanneer het hof B. wel veroordeelt, dan wordt de gezondheidszorg nog duurder. Want reken maar dat alle gynaecologen zich dan moeten gaan indekken tegen de strafrechter.’’

Spong vraagt vrijspraak. Het OM blijft bij de eis van een jaar voorwaardelijk niet mogen werken. Dat zorgt er volgens Spong voor dat zijn cliënt als een ’paria’ in het ziekenhuiswereldje wordt behandeld.

Justitie verwijt B. dat hij toen hij nog in het WFG werkte, zijn rol in het medisch team en de verantwoordelijkheid voor communicatie met de patiënt glad is vergeten.

Wet
,,Elke gynaecoloog moet zich aan de wet houden’’, was de boodschap van Van Beuningen. ,,En iedere patiënt mag de beste zorg verwachten.’’

Het echtpaar Ramgoelam is opgelucht dat de procedures na vijf jaar bijna zijn afgerond: in juni doet het hof uitspraak. ,,Het gaat ons erom dat een arts niet meer automatisch vrijuit gaat wanneer er grove fouten worden gemaakt’’, aldus Vyjantie. ,,Want dat was de houding. En als onze zaak dat heeft veranderd; des te beter. Daar was het ons ook om te doen.’’