Twijfelachtig of medicijnverslaving oorzaak is van foute diagnoses en behandelingen Jansen Steur

Commentaar SIN-NL
Enerzijds stelt een arts collega dat Jansen Steur ook voor het verkeersongeluk een ongeleid projectiel was, anderzijds stelt een psycholoog dat de medicijnverslaving het stellen van foute diagnoses veroorzaakte. Merkwaardig dat een psycholoog een direct verband kan vaststellen, zonder kennis van medicijnen. Waarom heeft er geen psychiatrisch onderzoek plaatsgevonden?
Waarom grepen collega specialisten niet in wetende dat JS een ongeleid projectiel was?

3 december 2013 bron: http://www.nu.nl/binnenland/3644143/foute-diagnoses-jansen-steur-medicijnverslaving.html

‘Foute diagnoses Jansen Steur door medicijnverslaving’
Ex-neuroloog Ernst Jansen heeft door zijn medicijnenverslaving bij meerdere patiënten verkeerde diagnoses gesteld. Dat blijkt uit het psychologische onderzoek naar het gedrag van Jansen.
“Als ik bij zinnen was geweest, was ik niet tot deze foute diagnoses gekomen”, zo liet de voormalig neuroloog dinsdag weten tijdens de rechtszaak.
Het Openbaar Ministerie maakt dinsdag de strafeis tegen Jansen Steur bekend. De voormalig neuroloog wordt verdacht van onder meer het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verregaande gevolgen voor zijn patiënten.
Tussen 1999 en 2000 raakte Jansen verslaafd. Op het hoogtepunt van zijn verslaving nam hij gemiddeld acht slaaptabletten per dag.

Hij kickte toen zelf ineens ‘cold turkey’ af, maar raakte daardoor in een psychose. Zijn zoon trof hem op Tweede Kerstdag aan, toen zijn vader helemaal de weg kwijt was, zo verklaarde zijn zoon. Een jaar later ging Jansen Steur naar een kliniek in Schotland, sindsdien heeft hij nooit meer gebruikt.
Veranderd
In 1990 raakte Jansen betrokken bij een ernstig verkeersongeval in Heidelberg. Hij was circa 3 uur buiten westen. Nadien toonde hij veranderd gedrag, verklaarde zijn zoon.
“Hij werd na het ongeval ineens 10 jaar ouder. Hij werd autonomer en monomaner en was dwangmatig bezig met zijn werk.” Een hersenbeschadiging werd in onderzoeken na het ongeval niet aangetroffen.
Ongeleid projectiel
Diverse collega’s gaven aan dat ze geen gedragsverschillen merkten. “Hij was zowel voor als na het ongeluk een ongeleid projectiel”, stelde een collega.
Jansen zelf hoort het door de rechter voorgelezen psychisch verslag geïnteresseerd aan. Hij knikt af en toe nadrukkelijk en vult de rechter uitgebreid aan. De zaak tegen de 68-jarige Jansen wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.
Alzheimer
De arts vertelde meerdere patiënten dat ze alzheimer hadden en liet ze het zware medicijn Exelon slikken. Achteraf bleken deze mensen helemaal geen alzheimer te hebben.
De rechtbank heeft flink de tijd genomen voor deze grote zaak, maar liefst 16 zittingsdagen inclusief 12 uitloopdagen. Jansen zelf was iedere dag aanwezig en nam meerdere keren uitgebreid het woord. Tot een schuldbekentenis kwam het echter niet.
Verschrikkelijk
Omzichtig gaf hij toe dat “met de kennis van nu” de diagnoses “wellicht anders gesteld” zouden worden. Ja, hij vindt het verschrikkelijk wat zijn patiënten is overkomen, maar hij vindt ook dat het hem niet aan te rekenen valt.
De diverse deskundigen die tijdens de zaak hun visie gaven, oordeelden eerder al keihard over de diagnoses. “Dit is pseudowetenschap over de rug van patiënten”, zei een van hen zelfs. Hij sprak van “slordige, hapsnap gestelde diagnoses.”
De vraag blijft in hoeverre een arts of andere hulpverlener strafbaar is en mogelijk de gevangenis in moet als hij verkeerde diagnoses stelt. Normaal oordeelt het Medisch Tuchtcollege over mogelijke fouten van artsen.
Tegen Jansen loopt overigens gelijktijdig met deze zaak ook een tuchtzaak, op 20 december volgt daar uitspraak. Februari volgend jaar is de uitspraak in de strafzaak.
Chronologie van de zaak-Jansen Steur
Door: ANP/NU.nl