Twee versies AD Top 100 ziekenhuizen lijst, commerciele belangen van AD?

3 oktober 2013 door: Skipr Redactie bron: www.skipr.nl
AD glijdt uit met dubbele ziekenhuisranglijst
Het Algemeen Dagblad (AD) heeft het afgelopen weekeinde twee verschillende versies van de Ziekenhuis Top 100 gepubliceerd. In circa een vijfde van de oplage is een andere ranglijst verschenen dan de lijst die door krant als definitief is aangemerkt.
Bij een vergelijking zijn er enkele forse verschillen te zien tussen beide ranglijsten. Het Franciscus Ziekenhuis staat in de uiteindelijke ranglijst twee plekken hoger (12e in plaats van 14e), het IJsselland Ziekenhuis juist twee plekken lager (44e in plaats van 42e). ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen en het Atrium eindigen op een respectievelijke 44e en 50e plaats drie posities hoger, terwijl Orbis MC en het LangeLand Ziekenhuis met 30e en 42e zelfs vier plekken winnen ten opzichte van de ‘schaduwlijst’.
De meest opvallende genomineerde is het Ikazia Ziekenhuis dat in de door het AD als definitief aangemerkte ranglijst op de 35e plek eindigt, tien plaatsen hoger dan in de ‘schaduwlijst’. Deze aanpassingen zorgen door de hele ranglijst heen ook voor kleine gestapelde verschillen.
Update
De krant wijt het abusievelijk verschijnen van twee verschillende ranglijst aan een late update van de beoordelingsinformatie. Terwijl een deel van de bijlagen met daarin de Top 100 al gedrukt was, kwam onderzoeksbureau MediQuest met een update rond enkele patiëntkeurmerken, zo legt AD-redacteur en samensteller Jeroen de Vreede uit. “We hebben alles in het werk gesteld om die informatie mee te nemen en te publiceren”, stelt De Vreede. “Voor het grootste deel van de oplage is dat ook gelukt.”
Directeur Jon Schaefer van MediQuest erkent dat er sprake is geweest van een late update, maar dit verklaart volgens hem alleen kleine mutaties in de ranglijst. De sprong die het Ikazia maakt, hangt volgens Schaefer samen met het feit dat het Rotterdamse ziekenhuis door het AD in eerste instantie is beoordeeld op een behandeling die het niet uitvoert. Eenmaal ‘bevrijd’ van de slechte score op deze ingreep steeg het Ikazia direct tien plaatsen.
Begrip
De gang van zaken kan nieuwe voeding geven aan de kritiek die er leeft op beoordelingslijsten als de Ziekenhuis Top 100 en de jaarlijkse Elsevier-lijst. Binnen de ziekenhuiswereld worden deze vanwege het verondersteld willekeurige karakter ook wel eens aangeduid als “oliebollenlijstjes”. De Vreede denkt niet dat de misser in de huidige editie het imago van de Top 100 ondergraaft. “Skipr is het eerste medium dat dit verband legt”, aldus De Vreede. “Natuurlijk zijn er vragen geweest, dan leg je uit wat er is gebeurd. De meeste ziekenhuizen begrijpen dat.”
Sales
Het late gesleutel aan de ranglijst lijkt niettemin op gespannen voet te staan met de commerciële nevenactiviteiten rond de Top 100. Volgens één van de betrokken ziekenhuizen worden de Top 10-kandidaten ongeveer twee weken voor publicatie benaderd door de sales-afdeling van het AD. Om de ziekenhuizen tot de aankoop van advertentieruimte te verleiden, krijgen ze alvast te horen dat ze in de Top 10 staan. Enkele dagen voor publicatie horen ze hun definitieve notering, zodat de ziekenhuizen een eventuele advertentie hier op kunnen aanpassen. Zodoende hebben dit jaar vier van de vijf hoogst genoteerde ziekenhuizen een advertentie in de Top 100-bijlage. Dit lijkt te impliceren dat de top van de ranglijst al vast ligt, terwijl de samenstellers nog aan de lijst sleutelen.