Twee maanden uitstel rapport Tuitjenhorn

Het onderzoeksrapport van de commissie-Bleichrodt over de zaak Tuitjenhorn zou 31 januari verschijnen, maar de publicatie is verplaatst naar 31 maart 2015. Dat schrijven de ministers Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitite en Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag aan de Tweede Kamer.

De evaluatiecommissie Tuitjenhorn, onder voorzitterschap van voormalig vicepresident van de Hoge Raad Carel Bleichrodt, heeft zelf verzocht om het uitstel, volgens de brief van de ministers. ‘Mede doordat de commissie aanzienlijk meer gesprekken met betrokkenen heeft gevoerd dan aanvankelijk gedacht, heeft het feitenonderzoek langer geduurd’, aldus de brief.

De commissie heeft de opdracht om de handelwijze te evalueren van het Academisch Medisch Centrum, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie in de zaak Tuitjenhorn. Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn pleegde begin oktober 2013 zelfmoord nadat de IGZ hem op non-actief stelde. Een coassistent had twijfels geuit over een hoge dosis morfine die Tromp aan een terminale patiënt toediende. De evaluatie heeft tot doel te bezien of ‘voor de toekomst geleerd kan worden van de wijze waarop gehandeld is in deze casus, met het oog op de impact (…) voor de medische wereld en de samenleving’, aldus de ministers in een eerdere Kamerbrief van 27 juni 2014.

De evaluatie volgt op de afronding van het interne calamiteitenonderzoek van de inspectie. Ook dit rapport was later klaar dan gepland. De resultaten zijn nog niet gepubliceerd, de IGZ wacht op de resultaten van het calamiteitenonderzoek van de commissie-Bleichrodt.

Heleen Croonen
De brief over het uitstel
Lees ook:
VWS: evaluatie Tuitjenhorn begin 2015 klaar
Dossier Tuitjenhorn