Tuchtzaak longarts Tergooi

De 21-jarige tophockeyer meldde zich twee jaar geleden met pijn in zijn borst bij de eerste hulp. Al snel bleek de diagnose klaplong door een arts-assistent niet te kloppen. In de loop van de nacht stierf Rogier onverwachts, zonder dat de longarts zelf bij hem was geweest. Uit obductie – op verzoek van Rogiers moeder Jeanne van Kasbergen – bleek dat haar zoon was gestorven aan de gevolgen van een ontstoken hartzakje.

Onvoldoende verantwoordelijkheid

De inspectie voor de gezondheidszorg verwijt de longarts dat hij als hoofdbehandelaar onvoldoende de verantwoordelijkheid nam en regie voerde. Volgens het tuchtcollege betwist de longarts de klacht.

Jeanne van Kasbergen wil de openbare zitting in Amsterdam bijwonen. Ze vindt het ‘zwaar’ om oog in oog met de longarts staan. ,,Toen Rogier was overleden heeft hij even aan het bed gezeten, daarna heb ik hem niet meer gezien. Voor mij is het belangrijkst dat een rechter oordeelt over de mensen die verantwoordelijk zijn voor de onnodige dood van mijn zoon.” Ook op de longarts heeft het drama ‘grote impact’, meldt een ziekenhuiswoordvoerder. ,,De publieke aandacht is voor hem niet gemakkelijk.”

Beroepsnorm

Het tuchtcollege doet 21 maart uitspraak. De longarts riskeert ‘een maatregel’ als hij zich niet aan de beroepsnorm heeft gehouden. Die varieert van een waarschuwing, berisping of boete, tot het schrappen uit het BIG-register. Hij kan in hoger beroep gaan.

Er loopt ook een strafrechtelijk onderzoek. Tergooi erkende onlangs na verschijnen van het rapport van de commissie-Meurs dat er fouten zijn gemaakt. bij de zorg voor Rogier. Ook meldde het ziekenhuis de calamiteit veel te laat bij inspectie.