Tuchtcollege Jansen Steur doofpot: waarschuwing voor één inspecteur IGZ, twee inspecteurs geen veroordeling

Commentaar SIN-NL.
Een waarschuwing voor zo ernstig falen als inspecteur IGZ is een schijnmaatregel.
Waarschuwingen tegen artsen worden NIET gepubliceerd in het BIGregister.
De naam van deze inspecteur blijft geheim.
Ook de namen van de inspecteurs die zelfs helemaal geen maatregel opgelegd kregen, blijven geheim. De tekst van de uitspraak van het tuchtcollege Zwolle is nog niet openbaar gemaakt.
Zo gaat dat bij falende artsen, ook als ze inspecteurs van de IGZ zijn.
Het onnodige leed van slachtoffers van medische fouten door artsen en inspecteurs telt niet.
Nederland democratie? Forget it!
Het gaat om twee inspecteurs – Wim Nugteren en Anke Schoenmaker – en hun regionale baas Patrick Edgar. Uit publicaties hieronder kan direct afgeleid worden dat de waarschuwing zeer waarschijnlijk opgelegd aan Wim van Nugteren.

http://www.nu.nl/binnenland/3801499/waarschuwing-inspecteur-in-zaak-jansen-steur.html Gepubliceerd: Laatste update: 13 juni 2014 13:06 13 juni 2014 13:15
Zie ook bericht hieronder van RTV Oost

Waarschuwing voor inspecteur in zaak-Jansen Steur

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle heeft een voormalig inspecteur voor de gezondheidszorg een waarschuwing gegeven voor zijn rol in het toezicht op de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. 

Dat heeft het tuchtcollege vrijdag gemeld.

De inspecteur liet de Twentse ex-neuroloog in Duitsland werken terwijl niet aan alle voorwaarden was voldaan, aldus het tuchtcollege.

Vijf voormalige patiënten van de ex-neuroloog hadden geklaagd over drie inspecteurs. De klachten tegen de andere inspecteurs zijn afgewezen. Een waarschuwing is de lichtste maatregel die het tuchtcollege kan opleggen. Hiermee wijst het college de zorgverlener en beroepsgroep erop dat de handelwijze verkeerd was.

Veroordeeld

Jansen Steur is voor zowel het tuchtcollege als de rechtbank van Almelo veroordeeld voor onder meer het stellen van verkeerde diagnoses. Meer dan tweehonderd voormalig patiënten hebben zich door de jaren heen gemeld als slachtoffer van de arts die tot zijn ontslag in 2004 bij het Medisch Spectrum Twente (MST) werkte.

De 68-jarige Jansen Steur werd in februari 2014 veroordeeld voor 21 strafbare feiten: foute diagnoses, vervalsen van onderzoeksresultaten, negeren van richtlijnen, maar ook diefstal van receptenbriefjes en het achteroverdrukken van ruim 88.000 euro van een stichting waarvan hij voorzitter was. Chronologie zaak Ernst Jansen Steur Door: ANP

http://www.rtvoost.mobi/nieuws/nieuwsitem.aspx?nid=188108&cat=1&mcats=0
13 6 2014

Waarschuwing voor inspecteur in zaak ex-neuroloog Jansen Steur

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (IGZ) in Zwolle heeft een voormalig inspecteur voor de gezondheidszorg een waarschuwing gegeven voor zijn rol in het toezicht op de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Dat heeft het tuchtcollege vrijdag gemeld.

De inspecteur liet de Twentse ex-neuroloog in Duitsland werken terwijl niet aan alle voorwaarden was voldaan, aldus het tuchtcollege. Vijf voormalige patienten van de neuroloog klaagden in totaal drie voormalige inspecteurs aan. De klachten tegen de andere twee inspecteurs zijn afgewezen.

Een waarschuwing is de lichtste maatregel die het tuchtcollege kan opleggen. Hiermee wijst het college de zorgverlener en beroepsgroep erop dat de handelwijze verkeerd was.

Dossiers niet onderzocht
Na zijn vertrek bij het Twentse ziekenhuis mocht de ex-neuroloog onder bepaalde voorwaarden weer aan het werk. Een van de voorwaarden was dat de inspecteur onderzoek zou laten doen naar de dossiers van de neuroloog in het ziekenhuis. Dat is niet gebeurd.

Verder moest de neuroloog de problematiek die hij had doorgemaakt melden aan de directie van de instelling waar hij aan de slag wilde. Hoewel de inspecteur in 2006 van de directeur van de Duitse kliniek te horen kreeg dat de neuroloog dit had verzwegen, heeft hij het daarbij gelaten.

Waarschuwing passend

Het college overweegt dat de zaak achteraf van ongekende omvang is gebleken, maar dat de inspecteur dat met de kennis van toen niet kon vermoeden. Het tuchtcollege oordeelt dat een waarschuwing nog passend is. De inspecteur was in die tijd net inspecteur geworden en het is aannemelijk dat hij al zijn stappen intern heeft afgestemd.

De klachten tegen de inspecteur van wie hij de werkzaamheden had overgenomen en tegen een hoofdinspecteur, zijn leidinggevende, worden afgewezen. Zij hadden onvoldoende bemoeienis gehad met de neuroloog.

Bekijk ook het dossier ‘Jansen Steur’.

Geplaatst 13-06-2014 13:24:00 Gewijzigd 13-06-2014 14:50:27

Gerelateerde artikelen:

Letselschadespecialist: MST Enschede heeft geleerd van affaire Jansen Steur

Oud-patienten willen straf voor IGZ affaire Jansen Steur

13 juni 2014 door: Skipr Redactie

http://www.skipr.nl/actueel/id18699-waarschuwing-voor-inspecteur-jansen-steur.html

Waarschuwing voor inspecteur Jansen Steur

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle heeft een voormalig inspecteur voor de gezondheidszorg vrijdag een waarschuwing gegeven voor zijn rol in het toezicht op de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen.

De inspecteur liet de Twentse neuroloog in Duitsland werken terwijl niet aan alle voorwaarden was voldaan, aldus het tuchtcollege. Vijf voormalige patiënten van Jansen hadden geklaagd over drie inspecteurs. De klachten tegen de andere inspecteurs zijn afgewezen. Een van hen was te kort betrokken bij dit dossier, terwijl de andere inspecteur op te grote afstand werkte.

Verslaving verzwegen

Na zijn vertrek bij Medisch Spectrum Twente mocht de neuroloog onder voorwaarden weer aan de slag. Een daarvan was dat de inspecteur onderzoek deed naar de dossiers van Jansen. Dat is niet gebeurd, concludeerde de tuchtrechter. De neuroloog verzweeg zijn eerdere verslaving aan medicijnen bij de Duitse instelling waar hij aan de slag ging. Toen de inspecteur dit hoorde van de Duitse kliniek ondernam hij geen actie.

Lichtste maatregel

Volgens letselschadespecialist Yme Drost, die de klacht voor de tuchtrechter bracht, is de uitspraak een flinke opsteker. Het is voor het eerst dat een klacht tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg ontvankelijk is verklaard. “Het is uniek dat een inspecteur een maatregel krijgt opgelegd.” Een waarschuwing is de lichtste maatregel die het tuchtcollege kan opleggen.

Medische fout

Joke Prins, een van de patiënten, is ook blij. “Dit is weer een stap in het proces. Al vergoedt geen enkele straf wat wij meegemaakt hebben.” Door een medische fout van Jansen functioneert haar linkerbeen niet meer. “Kwaad ben ik niet meer. Het is goed dat de inspectie weet dat het voortaan adequaat moet optreden in dit soort gevallen.”

Het tuchtcollege berispte eerder een oud-bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente voor het niet op tijd instellen van onderzoek naar Jansen. De tuchtrechter verbood de ex-neuroloog om ooit nog aan de slag te gaan als arts.

Jansen werd dit jaar door de strafrechter veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. (ANP)

IGZ inspecteurs P.Edgar, W.Nugteren, A.Schoenmaker : IGZ schoot niet tekort in toezicht op neuroloog Jansen Steur

 

http://www.tubantia.nl/regio/enschede/falen-inspecteurs-weer-pijnlijk-blootgelegd-in-zaak-jansen-steur-1.4322008

Falen inspecteurs weer pijnlijk blootgelegd in zaak Jansen Steur

18 april 2014 Michelle Aman

ZWOLLE – Het medisch tuchtcollege in Zwolle legde vrijdag opnieuw pijnlijk bloot hoe de inspecteurs van IGZ niet doorpakten in de affaire Jansen Steur. De arts kon de inspectie bijvoorbeeld beliegen, zonder dat dit tot maatregelen leidde. Er werd geen poging gedaan hem als arts te schrappen, geen aangifte.

De advocaat van de drie inspecteurs, Melita van der Mersch, betoogde dat de klachten niet ontvankelijk waren; inspecteurs zouden volgens haar niet vallen onder het medisch tuchtrecht. “Zij functioneerden niet als artsen. Hen valt geen persoonlijk verwijt te maken. In het verleden zijn dergelijke klachten heel snel als niet ontvankelijk afgedaan.”

Vijf slachtoffers van Jansen Steur hebben de tuchtzaak tegen de inspecteurs aangespannen. Zij verwijten de inspecteurs niets te hebben gedaan om hun veiligheid te waarborgen en de arts hebben laten doorwerken. Hun vertegenwoordiger, letselschade-expert Yme Drost, vroeg zich af: “Hoeveel aanwijzingen heeft men nodig voordat men in actie komt? Ze stonden er bij en keken er naar.”

Het gaat om twee inspecteurs – Wim Nugteren en Anke Schoenmaker – een hun regionale baas Patrick Edgar. Nugteren verbaasde zich er over dat nu pas een tuchtzaak was gekomen, meer dan 10 jaar later. Hij noemde dat ‘ingrijpend en aangrijpend’.

De advocaat vond de tuchtzaak niet in het belang van de slachtoffers. Volgens haar zou het de verwerking alleen maar kunnen vertragen. Ze sprak wel haar spijt uit voor het leed van de slachtoffers van Jansen Steur. “Hadden we het maar kunnen voorkomen.” Maar alle drie de inspecteurs meenden dat dit niet in hun macht had gelegen.

Het tuchtcollege doet 13 juni 2014 uitspraak.

http://www.skipr.nl/actueel/id18159-inspectie-weerlegt-verwijten-in-zaak-jansen.html

18 april 2014 door: Skipr Redactie

Inspectie weerlegt verwijten in zaak-Jansen

Drie inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) valt niets te verwijten in de zaak rond de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen. De drie hadden het leed van de patiënten van Jansen niet kunnen voorkomen.

Dat betoogde de advocate van de drie inspecteurs tijdens een zitting van het regionaal tuchtcollege in Zwolle. Zij verdedigde de drie tegen de klacht die vijf patiënten van de toenmalige neuroloog hebben ingediend tegen de inspecteurs. De patiënten vinden dat de inspecteurs zijn tekortgeschoten in het toezicht op de arts.

Verkeerde diagnoses

Jansen werd begin dit jaar veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. De rechter oordeelde dat de ex-neuroloog opzettelijk zijn patiënten ernstig lichamelijk letsel heeft toegebracht door verkeerd gestelde diagnoses. Zo stelde de toenmalig arts ten onrechte ernstige ziektes als alzheimer en MS vast, en schreef hij de bijbehorende zware medicijnen voor. Jansen werd in 2003 ontslagen door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, waar hij toen werkte.

Schandaal

Volgens letselschade-expert Yme Drost, die de patiënten van de toenmalige neuroloog bijstaat, ondernamen de inspecteurs ondanks vele verontrustende signalen over Jansen geen actie. Volgens Drost is daardoor “de waarheidsvinding over het grootste medische schandaal ooit in Nederland gedwarsboomd”. De slachtoffers kregen pas jaren na het ontslag van de toenmalige neuroloog uit het ziekenhuis te horen dat ze moesten stoppen met medicatie omdat de diagnose niet klopte.

Geen actie

Tijdens de zitting bleek dat een van de inspecteurs in 2006 een melding heeft gekregen van Jansen zelf dat hij in een kliniek in Duitsland ging werken. Toen hij ontdekte dat Jansen de kliniek niet had ingelicht over diens medicijnverslaving, ondernam hij geen actie. Leden van het tuchtcollege vroegen de inspecteur vrijdag waarom hij toen geen aangifte heeft gedaan. De inspecteur antwoordde dat hij niet wist dat het kon.

Een patiënte van Jansen had bij een andere inspecteur geklaagd dat Jansen uitslagen van onderzoeken verscheurde, maar trok de klacht weer in. Het Tuchtcollege doet op 13 juni uitspraak. (ANP)