Traumachirurgen manen wielrenners en motorrijders tot voorzichtigheid ivm coronacrisi

Traumachirurgen manen wielrenners en motorrijders tot voorzichtigheid

De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) maant wielrenners en motorrijders tot voorzichtigheid tijdens de traditioneel drukke Paasdagen. Vanwege het coronavirus zijn de mogelijkheden voor opnames en spoedoperaties voor letsels na ongelukken nog steeds beperkt, waarschuwt de NVT.

Hoewel het aantal nieuwe coronapatiënten zich voorzichtig lijkt te stabiliseren, liggen de afdelingen en IC’s van de meeste ziekenhuizen nog steeds erg vol, constateert de NVT. Hierdoor zijn er op dit moment beperkte mogelijkheden om grote aantallen patiënten met botbreuken en andere ernstige letsels te kunnen behandelen. Om die reden maken traumachirurgen zich zorgen als Nederland het komend Paasweekend massaal op de motor of racefiets stapt.

Extra letsels

Traumachirurgen voeren elk jaar tijdens het Paasweekend een groot aantal spoedoperaties uit vanwege letsels bij motorrijders en wielrenners. Het gaat dan onder meer om botbreuken, borstkasletsels, hersenletsel en inwendige bloedingen. Vanwege de beperkte capaciteit adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven en –zo niet- extra voorzichtig te zijn.