Topchirurg S. Rakic stapt uit maatschap en keert niet terug bij ZGT

De al lange tijd in opspraak geraakte chirurg Serdjan Rakic (63) is uit de maatschap gestapt en keert niet terug in de ziekenhuizen in Almelo
en Hengelo. Dat bevestigt de ZGT.

Belastend rapport
Rakic zit sinds vorig jaar ziek thuis, vanwege een belastend rapport van de calamiteitencommissie van het ziekenhuis, na enkele complicaties bij patiënten. De arts, sinds 1985 werkzaam in Almelo, heeft nu besloten uit de maatschap te stappen.

ZGT-woordvoerder Kim Peters laat schriftelijke weten dat de arts zich vrijwillig uit de maatschap chirurgie heeft teruggetrokken. Er zou geen druk op hem zijn uitgevoerd om te vertrekken. Rakic wil geen toelichting geven op zijn vertrek. De maatschap geeft zelf ook geen commentaar.

Onderzoek
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet vorig jaar weten nader onderzoek te gaan doen naar enkele complicaties en het handelen van Rakic. De inspectie kon niet zeggen wat de stand van zaken nu is, en of het vertrek van de arts van invloed is op het onderzoek. Rakic staat nog als arts in het BIG-register.

De arts – voorheen met een uitstekende reputatie – wordt sinds 2009 achtervolgd door klachten van patiënten. De afgelopen paar jaar zouden zeker twee patiënten aan complicaties zijn overleden. In een eerdere verklaring liet het ziekenhuis weten dat die complicaties de arts niet te verwijten zijn. Volgens Peters zijn er momenteel wel twee andere schadeclaims in behandeling van zaken uit 2004 en 2011.