Tientallen zorgaanbieders in Utrecht onderzocht na meldingen over fraude

De gemeente Utrecht neemt tientallen zorgaanbieders op de korrel vanwege mogelijke fraude. Opvallend daarbij is dat meldingen steeds vaker gaan over fraude door zorgaanbieders en niet door de patiënten.

Geld voor zorg aan hulpbehoevenden dat wel gedeclareerd is, maar nooit is gebruikt voor zorgverlening: per jaar verdwijnt zo naar schatting landelijk 7 miljard euro onterecht uit de staatskas. Hoewel onderzoeken naar zorgfraude zeer complex zijn, vanwege het vaak grote aantal betrokken instanties en personen, probeert Utrecht grip te krijgen op het misbruik.

Gedwongen

Afgelopen periode zijn zo bijvoorbeeld 17 zorgaanbieders op een industrieterrein in Utrecht gecontroleerd. Met als gevolg dat hier diverse aanbieders gedwongen zijn vertrokken. Verder moet niet alleen samenwerking met banken en met de sociale verzekeringsbank leiden tot betere inzicht in en aanpak van zorgfraude maar ook betere afstemming tussen afdelingen op het stadhuis.

Tussen april 2018 en juni van dit jaar zijn in Utrecht 70 meldingen binnengekomen over zorgfraude, die geleid hebben tot 22 onderzoeken. Opvallend hierbij is dat het aantal meldingen vanuit de ambtelijke organisatie op het stadskantoor bijna verdubbeld is: afgelopen jaar 24, tegen ‘slechts’ 14 zaken tussen april 2017 en april 2018.

Onrechtmatig

Van de 22 onderzoeken naar aanleiding van alle meldingen, zijn er inmiddels 17 afgerond. In 6 gevallen bleek daadwerkelijk sprake van onrechtmatig gebruik van zorggeld. In 10 gevallen leverde de melding herbeoordeling van de te leveren zorg op. En nog eens 5 onderzoeken lopen nog. Verder moeten nog 22 zorgaanbieders (met 174 individuele budgethouders als klant red.) worden onderzocht naar aanleiding van meldingen afgelopen jaar. Verder is Utrecht ook nog betrokken bij twee lopende omvangrijke landelijke onderzoeken naar zorgfraude.

Een van de grootste landelijke onderzoeken naar zorgfraude heeft sinds 2017 ook in Utrecht gelopen. Dit betrof ook een zorgaanbieder: Dolia Zorg, aan de Amsterdamsestraatweg. Het Openbaar Ministerie verdenkt drie broers die de spil van de organisatie vormden van misbruik van 7 miljoen euro zorggeld tussen 2014 en 2018. Tegen hen zijn deze week gevangenisstraffen van 4 en 5 jaar geëist. Ook de individuele budgethouders die gebruik maakten van deze zorgaanbieder zijn op de radar van het OM en de gemeente Utrecht, voor respectievelijk strafvervolging en terugvordering van onterecht uitgekeerd zorggeld.