Terugroepactie maagzuurremmers om mogelijk kankerverwekkende stof ranitidine

Terugroepactie maagzuurremmers om mogelijk kankerverwekkende stof

Begin volgende week worden maagzuurremmers met de ranitidine teruggeroepen omdat er mogelijk kankerverwekkende stoffen inzitten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd donderdag aan NU.nl na berichtgeving van RTL Nieuws.

Om welke maagzuurremmers het precies gaat wordt ook pas volgende week bekend. Maagzuurremmers met ranitidine zijn zowel met als zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar. In Nederland krijgen 150.000 mensen de maagzuurremmers voorgeschreven.

De inspectie zegt tegen RTL Nieuws nog te onderzoeken over welke soort maagzuurremmers het precies gaat. Ook meldt de inspectie dat er geen acuut risico is en dat patiënten niet zomaar moeten stoppen met het nemen van hun medicijnen. Mensen die zich zorgen maken kunnen altijd contact opnemen met de huisarts.

In de maagzuurremmers zit mogelijk de kankerverwekkende stof nitrosamine (NDMA). Die stof zou tijdens het productieproces in de remmers zijn ontstaan.

Eerder deze maand werden in Frankrijk en Duitsland maagzuurremmers met ranitidine al teruggetrokken. Vervolgens heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een onderzoek ingesteld om uit te zoeken in welke Nederlandse maagzuurremmers NDMA zou kunnen zitten.

Effect stof op de mens eind dit jaar bekend

Op dit moment doet de Europese gezondheidsautoriteit EMA nog onderzoek naar de schadelijkheid van NDMA. Tot nu toe is deze stof alleen op dieren getest, voor hen was NDMA kankerverwekkend. Eind dit jaar wordt bekend wat voor effect de stof heeft op mensen.

Eerder dit jaar werden bloeddrukverlagers zoals Valsartan en Losartan ook teruggeroepen omdat NDMA in die medicijnen werd aangetroffen.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×