Sylvia Bijl: Dokter U luistert weer niet Dochter Anouk overlijdt na medische fouten

dokter-u-luistert-weer-niet-sylvia-bijl

‘Dokter, u luistert wéér niet’ is een waargebeurd verhaal, waarin verkeerde diagnoses, missers in communicatie en het niet gehoord worden als patiënt centraal staan. Dit boek is een indrukwekkend portret van een bijzonder leven.
‘Dokter, u luistert weer niet’, ISBN: 978-94-022-0645-6 uitgeverij Boekscout.

Sylvia Bijl schrijft boek over lijdensweg van dochter Anouk
REGIO  |  26 maart 2014 Door de Dichtbijredactie (CTR|Hollands Kroon)

 

anouk_bijl
Anouk op het strand in 2008. Zij hield erg van paardrijden

“Ik word niet gehoord en niet geloofd. Ik ben tot in het diepst van mijn ziel gekwetst door artsen en behandelaars.” Dit hoort Sylvia Bijl uit Van Ewijcksluis haar dochter Anouk nog zeggen. De 18-jarige Anouk stierf een week nadat zij uiteindelijk de diagnose hersentumor te horen had gekregen. Sylvia presenteert aanstaande vrijdag het boek dat ze schreef over de lijdensweg van haar dochter.

Aan Anouk’s dood ging een periode van ruim anderhalf jaar vooraf, waarin ze in de medische molen terecht kwam. Zij werd tijdens het trainen van een paard omver getrokken. In het ziekenhuis werden gescheurde enkelbanden vastgesteld. In werkelijkheid bleek het een fractuur te zijn, gevolgd door distrofie, het begin van alle ellende.

Depressie
Er volgen meerdere behandelingen en operaties. Terwijl Anouk knokt om beter te worden, krijgt ze ook nog de diagnose ‘ernstige depressie’. Naar Anouk zelf wordt niet geluisterd, zij heeft het idee dat er meer aan de hand is. Ondank veel symptomen die daar op wijzen, wordt pas een week voor haar overlijden een hersentumor vastgesteld.

Uitbehandeld
Nadat geprobeerd is de tumor te verwijderen, komt de neurochirurg met de verpletterende mededeling dat er niets meer voor Anouk gedaan kan worden. In de laatste dagen regelt Anouk zelf haar eigen uitvaart. Anouk sterft thuis op 1 oktober 2011, zes dagen na de operatie.

Boek
Haar moeder Sylvia heeft met toewijding en verdriet een boek geschreven over de moeilijke tijd die haar dochter en zij als gezin hebben doorgemaakt tijdens het ziekteproces van Anouk. Het gezin bestaat verder uit vader Arjan en dochter Anne Jet, die inmiddels 17 jaar is.

Sylvia: “Het was vreselijk om te horen dat Anouk zich zo gekwetst heeft gevoeld.” Maar er is meer: “In de door ons opgevraagde ziekenhuisdossiers heb ik schokkende dingen gelezen. Het had niet zo hoeven gaan. Er is ons zo veel ontnomen.”

Blijf volharden
Hoe moeilijk het ook is, toch wil Sylvia haar boek aan de buitenwereld presenteren: “Ik heb het allereerst gedaan voor Anouk. In mei 2011 opperde zij: ‘mam we moeten er een boek over schrijven, ze luisteren echt niet naar mij en ik word ook niet geloofd’. Ik wil graag met dit boek mensen die in de medische molen terechtkomen op hun hart drukken dat zij vooral bij hun eigen gevoel blijven. Dat zij blijven doorvragen en volharden. Dat zij zich niet neerleggen bij een diagnose als deze voor hun gevoel niet juist is. Maar ook dat er de mogelijkheid bestaat om klachten in te dienen. Dit komt de kwaliteit van de gezondheidszorg ten goede. Uiteindelijk zijn er na een lange periode van verweerschriften en hoorzittingen processen in gang gezet om ervoor te zorgen dat fouten en miscommunicatie zoveel mogelijk worden voorkomen.”

Confronteren
Verder wil Sylvia met de inhoud van dit boek artsen en behandelaars bereiken en confronteren met wat hun handelen en wijze van communiceren teweeg kan brengen.

Met het opkomen van de zon is onze lieve, lieve
schat rustig ingeslapen.
Met een hart vol verdriet moeten wij loslaten onze
lieve dochter en ons “buitenkind”, mijn lieve zus en
maatje, onze lieve kleindochter en onze lieve nicht

Anouk Bijl
Den Helder, 3 augustus 1993
Van Ewijcksluis, 1 oktober 2011

Arjan en Sylvia
Anne Jet
Dirk en Dinie Bijl
Benard en Mia van Laar
Corné en Marjolein Bijl
Sven, Jesse, Else
Patricia Gerritsen-van Laar  (in liefdevolle herinnering)
Luc Gerritsen
Vonne
Mariska Musch
Sacha
paard June
poezen Vlek , Moortje en Dirkje

Dokter, u luistert wéér niet-  Sylvia Bijl
Uitvoering/formaat:
Paperback 12,5 cm x 20 cm
Aantal pagina’s:   222
ISBN:  9789402206456
Verschijningsdatum:
21 maart 2014