SpijkenisseMC mag oogartsen RuwaardvPuttenziekenhuis weigeren

SMC hoeft artsen RPZ niet aan te nemen

Het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) hoeft twee oogartsen die werkten voor zijn voorganger, het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis, niet in dienst te nemen. Zo heeft de rechtbank Rotterdam onlangs bepaald in een procedure die de artsen hadden aangespannen.

De oogartsen werkten voor het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Nadat dit failliet ging halverwege 2013 kregen de artsen te horen dat zij in 2014 geen nieuwe arbeidsovereenkomst zouden krijgen. Zij daagden opvolger het SMC voor de rechter omdat zij vonden dat de nieuwe eigenaar hen alsnog in dienst moest nemen. Volgens de twee oogartsen nam het SMC bij overname van het ziekenhuis automatisch ook de overeenkomsten van specialisten over.

De rechtbank Rotterdam deelt dit standpunt niet. Een doorstartende partij is niet verplicht alle onderdelen van de failliete onderneming over te nemen. Bovendien heeft het SMC rond de doorstart aan alle medisch specialisten laten weten dat alle overeenkomsten komen te vervallen als gevolg van het faillissement, aldus de rechtbank.
Schijnfaillissement

Directeur Martin Verveer van het SMC is blij met het oordeel van de rechter. Volgens hem hadden de oogartsen ook betoogd dat er sprake was van een schijnfaillissement, waarbij de activiteiten van het oude ziekenhuis zouden zijn voortgezet. Volgens hem is daar geen sprake van. Hij ziet zijn gelijk bevestigd door de uitspraak van de rechter.

Met de uitspraak is er een einde gekomen aan de juridische procedures tegen het SMC. Ook enkele longartsen en kinderartsen waren naar de rechter gestapt, maar die stelde het SMC ook in die zaken in het gelijk. Ook die specialisten eisten weer in dienst te worden genomen – tevergeefs.
6 maart 2015 door: Skipr