Slachtoffers PIP-protheses stellen ziekenhuizen aansprakelijk

Notitie SIN-NL : 11 nov. 2016  blijkt het AD het online artikel niet vindbaar

Vier ziekenhuizen en privéklinieken die de omstreden PIP-borstimplantaten bij vrouwen hebben geplaatst, worden nu door de slachtoffers aansprakelijk gesteld. Zij vinden dat de artsen hadden moeten weten dat de siliconen ongeschikt waren.

Ziekenhuizen en verzekeraars hebben vooralsnog geweigerd aansprakelijkheid te erkennen.
Ze grijpen daarbij terug naar een speciale wetsclausule die bepaalt dat het ‘onredelijk’ kan zijn om ziekenhuizen en artsen aansprakelijk te stellen voor gebrekkige medische hulpmiddelen. Dat schrijft het AD. Die gedachte is niet meer van deze tijd, vinden experts.

ZIE OOK: Miljoenenclaim Nederlandse slachtoffers borstimplantaten

De slachtoffers kunnen, nu de Franse producent PIP en Nederlandse importeur Rofil failliet zijn, nergens anders hun schade verhalen. En dus richten ze hun vizier op de ziekenhuizen en privéklinieken. “Patiënten gaan af op de informatie die de arts geeft. Ze vertrouwen erop dat hij verstand van zaken heeft. Het is redelijk om het risico te leggen bij de arts of het ziekenhuis die de keuze voor deze implantaten heeft gemaakt”, zegt letselschadeadvocaat June van Oesters van SAP Advocaten in het AD. SAP Advocaten vertegenwoordigt de slachtoffers in deze zaak.

‘Verga van de pijn’
Eén van de slachtoffers, de 59-jarige Yvonne Greven, zegt tegen de krant dat de arts die de implantaten bij haar inbracht nooit vertelde welk merk hij gebruikte. Ze liep jarenlang met een gescheurde implantaat rond en moest drie keer onder het mes. Nog steeds heeft ze last van dikke voeten en benen en een ondraaglijke jeuk. “Als ik in bed lig, verga ik van de pijn. Ik voel me een vrouw van 80.” Ze heeft geen vertrouwen meer in het ziekenhuis. “Er zijn zoveel fouten gemaakt. Ze hebben nooit excuses gemaakt.”

De implantaten van PIP bevatten illegale siliconengel, die sneller scheurt en lekt dan medische siliconen. In Nederland hebben ongeveer 1100 tot 1400 vrouwen PIP-protheses. Bij een groot aantal vrouwen hebben siliconenresten zich door het lichaam verspreid. Dat heeft geleid tot ernstige klachten: ontstekingen, gewrichtspijn, vermoeidheid, verstopte lymfeklieren en een verhoogd risico op auto-immuunziekten.
—————————-
Lindanieuws.nl 20 juli 2015

Slachtoffers PIP-protheses: ziekenhuizen aansprakelijk

Slachtoffers die ooit de omstreden PIP-borstprotheses hebben gekregen, stellen vier ziekenhuizen en privéklinieken aansprakelijk voor het gebruik van de ongeschikte siliconen.

| Justine Wouterson

SAP Advocaten stapt namens de vrouwen, die vinden dat de artsen hadden moeten weten dat de siliconen niet goed waren, naar de rechter.

Zo doen we dat niet meer
Ziekenhuizen en verzekeraars hebben vooralsnog geweigerd aansprakelijkheid te erkennen. Ze beroepen zich op een wetsclausule die bepaalt dat het ‘onredelijk’ kan zijn om ziekenhuizen en artsen aansprakelijk te stellen voor gebrekkige medische hulpmiddelen. Een gedateerde regel, vinden deskundigen.

‘Principezaak’
Nu de Franse producent PIP en de Nederlandse importeur van de siliconen, het bedrijf Rofil failliet zijn, kunnen de slachtoffers hun schade nergens anders verhalen. Letselschadeadvocaat June van Oers noemt het een ‘principezaak’. Patiënten zijn onwetend en gaan af op de informatie van de arts. Ze vertrouwen erop dat die kennis van zaken heeft en een goede afweging maakt over het gebruik van medische hulpmiddelen. Het is redelijk om het risico te leggen bij de arts of het ziekenhuis die de keuze voor deze implantaten heeft gemaakt, vertelt ze aan het AD. Volgens Van Oers is alle vrouwen verteld dat de siliconen veilig waren, terwijl in de implantaten illegale, industriële gel zat in plaats van medische siliconen.

Gezondheidsrisico’s
Sinds 2011 is er veel onrust onder vrouwen die deze implantaten hebben. De PIP-implantaten bleken een verhoogd risico op scheuren en lekken te hebben. Veel vrouwen kampen met ernstige gezondheidsklachten. Ze hebben ontstekingen, gewrichtspijn, last van vermoeidheid, verstopte lymfeklieren en een verhoogd risico op auto-immuunziekten.

Vier jaar cel
De producten zijn wereldwijd bij tienduizenden vrouwen geïmplanteerd. In Nederland zijn de implantaten geplaatst bij 1000 tot 1400 vrouwen. De oprichter van PIP, Jean-Claude Mas, werd eind 2013 veroordeeld tot vier jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij zijn klanten doelbewust heeft bedrogen.

NIEUWS | GEZOND

Bron: AD | Foto: ANP


sapadvocaten.nl 20 juli 2015

AD: Claim voor vier ziekenhuizen om foute borstprotheses

 Vier ziekenhuizen en privéklinieken wachten schadeclaims, omdat ze bij vrouwen omstreden PIP-borstprotheses hebben geplaatst. Slachtoffers stellen hen aansprakelijk voor het gebruik van ongeschikte siliconen. SAP Advocaten stapt namens de vrouwen naar de rechter.

Tot nu toe weigeren ziekenhuizen en hun verzekeraars aansprakelijkheid te erkennen. Ze beroepen zich op een wetsclausule die bepaalt dat het ‘onredelijk’ kan zijn om ziekenhuizen en artsen aansprakelijk te stellen voor gebrekkige medische hulpmiddelen. Die regel is gedateerd, zeggen deskundigen.

Bovendien kunnen slachtoffers nergens schade verhalen nu de Franse producent PIP en de Nederlandse importeur Rofil failliet zijn. ,,Het is een principezaak,” zegt letselschadeadvocaat June van Oers. ,,Patiënten zijn onwetend en gaan af op de informatie van de arts. Ze vertrouwen erop dat die kennis van zaken heeft en een goede afweging maakt over het gebruik van medische hulpmiddelen. Het is redelijk om het risico te leggen bij de arts of het ziekenhuis die de keuze voor deze implantaten heeft gemaakt.”