Slachtoffers Jansen Steur in beroep tegen vrijuit gaan MST-bestuurders

Commentaar SIN-NL
Het is triest om te constateren dat deze noodzakelijke stap zeer vermoedelijk zal uitmonden in een nieuwe vrijspraak dit keer door het Centraal Medisch Tuchtcollege.
Inmiddels is bekend dat artsen, advocaten, rechters nauw bevriend zijn en voor elkaar zorgen in het kader van trouwe vriendjespolitiek. Topjournalist Glenn Greenwald beschrijft dit als: Gerechtigheid en vrijheid voor sommigen (Justice and liberty for some) , hoe de falende elite het rechtssysteem misbruikt om aan de macht te blijven.

http://www.tubantia.nl/regio/enschede/slachtoffers-jansen-steur-in-beroep-tegen-vrijuit-gaan-mst-

bestuurders-1.4170632 10 januari 2014

ZWOLLE/ENSCHEDE – Oud-patiënten van ex-neuroloog Jansen Steur tekenen beroep aan tegen het vrijuit gaan van de oud-bestuurders Tom Zijlstra en Herre King van het MST in de affaire rond ex-neuroloog Jansen Steur.

Het Tuchtcollege in Zwolle sprak hen vanmiddag vrij. Alleen oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker kreeg een berisping. Hij had de inspectie niet goed geïnformeerd, vindt het college.

Zijlstra bevestigde zojuist dat hij te horen heeft gekregen dat de patiënten in hoger beroep gaan. Hij heeft er begrip voor, maar betreurt die stap wel.

Ingrijpen
De drie oud-bestuurders waren door vijf oud-patiënten van de vroegere neuroloog Jansen Steur voor het college gedaagd. Zij menen dat de bestuurders eerder hadden kunnen en moeten ingrijpen tegen de disfunctionerende arts. En dat zij actief op zoek hadden moeten gaan naar slachtoffers van zijn foute diagnoses en behandelingen. Dat zij dit niet – of in het geval van Kingma heel laat – deden heeft geleid tot veel groter leed.

Uitzonderlijk
Het is uitzonderlijk dat bestuurders van een ziekenhuis voor een tuchtrechter worden gedaagd en berispt.

​Lijk in de kast
Zijlstra en Kingma zijn overigens al met pensioen. De Rotterdammer Ramaker is nog als interim-bestuurder in de huren. Zijlstra en Ramaker waren bestuurder in de tijd dat Jansen Steur nog in het MST werkte. Kingma – ooit de hoogste baas bij de Inspectie – kwam daar pas in 2007 als bestuursvoorzitter, jaren nadat de omstreden neuroloog al was weggestuurd. Kingma zegt nooit op de hoogte te zijn geweest van dit lijk in de kast. Hij kon daarom niet eerder dan in 2009 op zoek gaan naar wat zich had afgespeeld in het MST. Toen werd de doofpot door De Twentsche Courant Tubantia en RTV Oost blootgelegd.

​Zijlstra: “Onterecht”
Zijlstra vond de aanklacht ook onterecht. Hij wijst erop dat hij juist de enige bestuurder was, die destijds wat had ondernomen. Hij was degene die Jansen Steur op non-actief stelde en er voor zorgde dat hij uiteindelijk helemaal uit het MST verdween.

Jansen Steur
Eind 2003 werd Jansen Steur na een reeks incidenten op non-actief gezet. Hij had bij talrijke patiënten verkeerde diagnoses gesteld, met verregaande gevolgen. Ook bleek de neuroloog verslaafd te zijn aan slaappillen. Het Tuchtcollege heeft hem daarvoor bestraft; hij mag zich nooit meer inschrijven in het BIG-register, waardoor hij zeker in Nederland nooit meer aan de slag kan als arts. Daarbij heeft het Tuchtcollege ook uitgesproken dat hij ook in het buitenland niet meer als dokter zou mogen werken.

Strafzaak
Ook loopt er een strafzaak tegen hem, waarin 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf is geëist. Volgende maand volgt de uitspraak.

Inspectie voor de Gezondheidszorg
Naast het ex-bestuur van het MST moet ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg zich voor de tuchtrechter verantwoorden. Dat gaat in april gebeuren. Ook volgt er misschien nog een strafrechtelijke procedure tegen het voormalige bestuur van het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie laat in maart van dit jaar weten of dat gaat gebeuren.