Skipr en 2 arts-deskundigen: charmeoffensief voor Jansen Steur ondanks foute diagnose

Commentaar SIN-NL
Te gek voor woorden: collega-neurologen vriendjes van Jansen Steur kennen hem goed, en collega Wolters noemt Jansen Steur invoelend, integer, maar moeilijk te corrigeren!
Skipr meent deze uitlatingen twee keer vandaag te moeten publiceren.
Dit proces neemt steeds meer de vorm van een showproces aan.

http://www.skipr.nl/actueel/id16393-deskundigen-diagnose-jansen-niet-correct.html

6 november 2013 door: Skipr Redactie

Deskundigen: diagnose Jansen niet correct

De diagnose die ex-neuroloog Ernst Jansen had gesteld bij een patiënte die later zelfmoord pleegde, was niet correct. Dat was volgens twee deskundigen al vrij snel duidelijk en daarom is het opmerkelijk te noemen dat Jansen jarenlang bleef vasthouden aan deze verkeerde diagnose. Dat zeiden de twee deskundigen woensdag tijdens de tweede zittingsdag van de strafzaak tegen Jansen.

De patiënte had de diagnose MSA gekregen, een zware variant van Parkinson. Een van de deskundigen, neuroloog Jos Snoek van de Rijksuniversiteit Groningen, erkende dat het redelijk is om in eerste instantie aan deze zware ziekte te denken, maar “het verloop van de ziekte klopte niet” met de diagnose. Hij benadrukt vervolgens wel dat een diagnose stellen heel moeilijk is. “Het gaat hier over heel complexe ziektebeelden. We hebben het niet over een gebroken been.”

Moeilijke diagnose

Volgens hem wordt er vrij geregeld een verkeerde diagnose gesteld bij deze ziektes, en is een moeilijke diagnose als MSA pas met zekerheid te stellen door een patholoog na iemands dood. De andere deskundige, neuroloog Erik Wolters (VUmc), vulde aan dat hij vond dat Jansen erg lang doorging met een “forse” dosering medicijnen aan de patiënte, terwijl deze niet leken aan te slaan.

Jansen zelf had vooraf via zijn advocaat laten weten zich op zijn zwijgrecht te willen beroepen omdat hij geen toegevoegde waarde zag in een medische discussie met de twee deskundigen. Maar toen de rechter hem vroeg of hij echt niets wilde zeggen, liet hij zich toch verleiden tot een technische verhandeling met de mannen die hij “beiden erg goed kent” en voor wie hij veel respect zegt te hebben.

Invoelend en integer

Wolters noemde hem kort daarvoor een “invoelende en integere” neuroloog. “Een vriendelijke en prettige man, maar wellicht wat moeilijk te corrigeren.” Jansen ontving deze uitspraken met een grote glimlach.

http://www.skipr.nl/actueel/id16397-jansen-hield-jaren-vast-aan-foute-diagnose.html

6 november 2013 door: Skipr Redactie

Jansen hield jaren vast aan foute diagnose

Voormalig neuroloog Ernst Jansen heeft in de jaren 90 een foute diagnose gesteld bij een patiënte. Ze zou lijden aan MSA, een ernstige vorm van Parkinson. Hoewel al snel duidelijk was dat Jansen fout zat, bleef hij vasthouden aan zijn diagnose. Opmerkelijk, zeiden twee deskundigen die woensdag op de tweede zittingsdag van het proces tegen Jansen hun visie gaven op deze specifieke zaak.

In een later stadium sprak Jansen met de patiënte ook over Alzheimer en de spierziekte ALS. De vrouw pleegde begin 2000 zelfmoord. Na onderzoek op haar lichaam bleek ze noch aan MSA, noch aan Alzheimer of ALS te hebben geleden.

Schandalig

Volgens de aanklager heeft Jansen dit niet verteld aan de nabestaanden van de patiënte. Jansen ontkent dit. “Het is schandalig hoe u hier keihard zit te liegen”, beet de officier van justitie de ex-neuroloog toe. De officier benadrukt dat het de familieleden maanden heeft gekost om een afspraak te maken met Jansen over de uitslag van de obductie. “U kon gewoon niet geloven dat ze geen MSA had, daarom bleef u het volhouden.” Jansen geeft toe dat er “achteraf hele andere dingen uitgerold zijn” dan wat hij destijds dacht.

Klopt niet

Een van de deskundigen die woensdag aan het woord kwamen was neuroloog Jos Snoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij erkende dat het redelijk is om in eerste instantie aan MSA te denken, maar “het verloop van de ziekte klopte niet” met de diagnose. Hij benadrukt vervolgens wel dat een diagnose stellen heel moeilijk is. De andere deskundige, neuroloog Erik Wolters (VUmc), vond dat Jansen erg lang doorging met een “forse” dosering medicijnen aan de patiënte, terwijl deze niet leken aan te slaan. Hij noemde het “een niet alledaagse behandeling”.

Zwijgrecht

Jansen had via zijn advocaat laten weten dat hij er niets voor voelde om over zijn voormalige patiënte praten in aanwezigheid van de twee deskundigen. “Ik zie het voordeel niet in van een discussie tussen mij en de hooggeëerde deskundigen, vond Jansen.” Hij beriep zich op zijn zwijgrecht. Toen de rechter hem vroeg of hij echt niets wilde zeggen, liet hij zich toch verleiden tot een technische verhandeling met de mannen die hij “beiden erg goed kent” en voor wie hij veel respect zegt te hebben. Wolters noemde hem kort daarvoor een “invoelende en integere” neuroloog.

Vervolg

Voor de zaak zijn nog zeker 10 zittingsdagen uitgetrokken. (ANP)