Rogier Mooij, neefje Yolanthe, overleden door medische blunder Tergooiziekenhuis

‘Neefje Yolanthe overleden door medische blunder’

Rogier Mooij (21), de op 4 november 2014 overleden neef van Yolanthe Sneijder, is mogelijk gestorven door een medische blunder in een Hilversums ziekenhuis. Dat concludeert het NPO1-radioprogramma Argos zaterdag 2 april 2016  op basis van onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deed naar het onverwachte overlijden van de jongeman.


Rogier © Larensche Mixed Hockey Club.
rouwadvertentie rogier mooij
De overlijdensadvertentie van Rogier. © PR.

Volgens Argos, dat inzage kreeg in het IGZ-onderzoeksrapport, is de inspectie kritisch over de gang van zaken rond het overlijden van Rogier: de zoon van een zus van Yolanthe’s moeder. Er zou geen goede diagnose zijn gesteld en het ziekenhuis zou zwijggeld aan de nabestaanden hebben betaald om een mogelijk medische misser te verhullen.

Rogier, een fervent hockeyer die op een hoog niveau speelde en kerngezond leek, werd op maandag 3 november met hevige pijn op de borst naar het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum gebracht. Op de afdeling spoedeisende hulp werd, aldus Argos, door een arts-assistent gedacht aan een klaplong. Omdat zijn situatie niet verbeterde werd Rogier overgebracht naar een andere locatie van het ziekenhuis. Eenmaal daar bleek er geen longarts te zijn die naar hem kon kijken. De specialist was al naar huis en een andere medicus kennelijk niet beschikbaar voor een diagnose.

Hartzakje
De jongeman kwam op een verpleegafdeling te liggen waar hij vervolgens – 13 uur nadat hij zich in het ziekenhuis had gemeld – door een verpleegkundige dood werd aangetroffen in zijn bed. Op aandringen van Yo’s tante werd later een obductie uitgevoerd op het stoffelijk overschot van Rogier. Daaruit bleek dat hij was overleden aan een ontstoken hartzakje. Iets wat volgens specialisten die Argos sprak, zelden leidt tot de dood. Menso Westerouen van Meeteren, voormalig senior inspecteur bij de inspectie, vindt dat er een ervaren arts had moeten kijken naar het dossier van Rogier, in plaats van alleen een arts-assistent op de eerste hulp. Tegen Argos zegt hij: ,,De patiënt komt voor de specialist en vergeet dat even niet. De arts-assistenten zijn hulptroepen.”

Volgens het programma Argos – dat opmerkelijke nieuwsfeiten analyseert – bleven de nabestaanden van Rogier vervolgens maandenlang verstoken van informatie. Er wordt op basis van die feiten vermoed dat het hier om een ‘doofpot-affaire’ gaat. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zou er op aandringen dat de longarts in kwestie zich moet verantwoorden voor het Medisch Tuchtcollege. Het ziekenhuis heeft nog niet gereageeerd op de kwestie, omdat het geen uitspraken mag doen over medische dossiers van patiënten.

Yolanthe reageerde een paar weken na het overlijden van haar neef in haar column in Grazia. Volgens haar kon Rogier de jaren voor zijn overlijden niet meer sporten vanwege zijn slechte gezondheid. ,,Ik zat midden in zware filmopnamen toen ik een telefoontje van mijn moeder kreeg. Onze Rogier was plotseling uit het leven gerukt.” En: ,,Zijn moeder Jeanne is bij hem gebleven totdat hij in slaap viel en zij zou ’s ochtends weer aan zijn bed zitten. Zover is het nooit gekomen.”
——————

ad.nl 21 11 2014

Yolanthe openhartig over overlijden neefje (21)

Yolanthe Sneijder Cabau heeft uitgelegd waaraan haar neefje Rogier op 21-jarige leeftijd is overleden. De actrice (29) is openhartig over de plotselinge dood en brandt kaarsjes om hem te gedenken.

Rogier speelde hockey op hoog niveau, maar kon de afgelopen jaren niet meer sporten vanwege zijn slechte gezondheid. In haar column in weekblad Grazia beschrijft Yolanthe hoe zijn overlijden heel plotseling kwam. ,,Ik zat midden in zware filmopnamen toen ik een telefoontje van mijn moeder kreeg. Onze Rogier was plotseling uit het leven gerukt.”De brunette licht toe hoe Rogier zich niet lekker voelde en voor controle naar het ziekenhuis ging. Daar bleef hij ter observatie. ,,Zijn moeder Jeanne is bij hem gebleven totdat hij in slaap viel en zou ’s ochtends weer aan zijn bed zitten. Zover is het nooit gekomen”, gaat Yolanthe verder. Haar neefje overleed uiteindelijk aan een ontstoken hartzakje.Op 6 november bereikte de actrice in Istanbul ook blij nieuws. Haar oudste zus Kalin is bevallen van een jongen, Daley Jay-Milan. ,,Het was een moment van intense liefde en geluk, maar ook een groot contrast met het levende verdriet. Ik brand kaarsjes en doe mijn gebedjes, omdat ik weet dat we op een dag weer allemaal herenigd zullen zijn.”