Rock Goerdin Haagse ‘borstendokter’ in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel

Lees het SIN-NL doofpotdossier over Rock Goerdin.
Goerdin is voorzover bekend de eerste arts die daadwerkelijk celstraf opgelegd kreeg wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel middels medisch onbekwaam handelen. Goerdin kon een jaar lang zijn gang gaan…..
Nu is de vraag of Goerdin daadwerkelijk in de gevangenis zal verblijven.
Overigens had zowel de Inspectie Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie veel eerder en krachtiger moeten optreden tegen deze zo duidelijk falende arts. Dat had veel onnodig leed bij patiënten bespaard.


bron: rechtspraak.nl

ECLI:NL:GHDHA:2017:3382 Gerechtshof Den Haag, 30-11-2017, 22-004797-14

Datum uitspraak:
30-11-2017
Datum publicatie:
30-11-2017
Rechtsgebieden:
Strafrecht
Bijzondere kenmerken:
Hoger beroep
Vindplaatsen:
Rechtspraak.nl
Inhoudsindicatie:
Art. 300 Sr. Haagse borstendokter. Medisch strafrecht, medische exceptie, ne bis in idem medisch tuchtrecht en strafrecht. Mishandeling zwaar lichamelijk letsel ten gevolg hebbende. De verdachte heeft als behandelend arts 9 patiënten zwaar lichamelijk letsel toegebracht door op ondeugdelijke wijze chirurgische ingrepen uit te voeren. De patiënten hebben infecties opgelopen en moeten verder leven met ontsierende littekens en verwondingen aan met name hun borsten. Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 2 jaren, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met en proeftijd van 3 jaren. Bijzondere voorwaarde dat verdachte geen medische (be)handelingen in binnen- of buitenland uitvoert gedurende de proeftijd.

——————-
 Haagse ‘borstendokter’ in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel

De Haagse ‘borstendokter’ Rock G. is donderdag in hoger beroep alsnog veroordeeld. Het gerechtshof veroordeelde hem tot twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

 De 58-jarige G. werd in oktober 2014 na een eis van drie jaar vrijgesproken van verminking van zijn patiënten. Hierbij ging het voornamelijk over mislukte borstoperatie’s.

Later bleek dat G. eigenlijk gynaecoloog was en geen plastisch chirurg. In totaal leidden de 121 klachten tegen hem tot tientallen aangifte’s, waarvan er tien op de dagvaarding terecht kwamen.

Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep tegen de vrijspraak en eiste wederom drie jaar cel.

Medische exceptie

De rechter oordeelde eerder dat G. zich kon beroepen op de medische exceptie. Dat houdt in dat een arts pijn en of letsel mag veroorzaken als hij in het belang van de patiënt een medische ingreep verricht.

De medische tuchtrechter had eerder bepaald dat G. nooit meer als arts mag werken.
——————-

bron: nrc.nl

Oud-arts Rock G. in hoger beroep veroordeeld

Volgens de rechter heeft gynaecoloog Rock G. negen patiënten tijdens chirurgische ingrepen “zwaar lichamelijk letsel toegebracht”.

In de Citykliniek van G. werden sinds 1 mei 2008 zo’n drie cosmetische ingrepen per week uitgevoerd, waaronder borstvergrotingen. Ruim een jaar later werd de kliniek gesloten door de inspectie na berichten van andere plastisch chirurgen over ontstekingen en verkeerd uitgevoerde operaties. Het OM kreeg in totaal 121 meldingen binnen. Vervolging vond plaats op basis van tien aangiften.

De ‘mama-navigator’ die G. heeft gebruikt. Foto Openbaar Ministerie

G. was niet opgeleid als plastisch chirurg maar als gynaecoloog. Zijn patiënten kregen te maken met onder meer lekkende of ondersteboven geplaatste implantaten, littekens en andere huidproblemen. Ook gebruikte de arts een instrument dat hij de ‘mama-navigator’ noemde. Deskundigen zeiden het apparaat niet te herkennen. Het OM zei het apparaat in de bouwmarkt gezien te hebben, waar het verkocht werd als kitspuit.

Vrijspraak

In eerste aanleg werd G. vrijgesproken. Volgens de rechtbank had de arts weliswaar fouten gemaakt, maar was er onvoldoende bewijs dat het letsel dat bij de vrouwen het gevolg is van onzorgvuldig handelen door de arts.

Het OM ging in hoger beroep omdat “het leed dat de slachtoffers is aangedaan, niet [kan] onbestraft blijven”. Volgens justitie heeft G. het vertrouwen in de gezondheidszorg in het geding gebracht.
——————————

Haagse ‘borstendokter’ moet na hoger beroep alsnog jaar de cel in

De 58-jarige G. werd in oktober 2014 na een eis van drie jaar vrijgesproken van verminking van zijn patiënten. Hierbij ging het voornamelijk over mislukte borstoperaties.

Later bleek dat G. eigenlijk gynaecoloog was en geen plastisch chirurg. In totaal leidden de 121 klachten tegen hem tot tientallen aangiftes, waarvan er tien op de dagvaarding terecht kwamen.

Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep tegen de vrijspraak en eiste wederom drie jaar cel.

 

Medische exceptie

De rechter oordeelde eerder dat G. zich kon beroepen op de medische exceptie. Dat houdt in dat een arts pijn en of letsel mag veroorzaken als hij in het belang van de patiënt een medische ingreep verricht.

De medische tuchtrechter had eerder bepaald dat G. nooit meer als arts mag werken.

 

Ernstige gevolgen

De straf van het hof pakt een jaar lager uit dan de aanklagers hadden geëist. Dat komt omdat G. op twee punten van de aanklacht is vrijgesproken, onder meer bij de klachten van één patiënte. Ook hield het hof rekening met het grote tijdverloop in deze kwestie en de grote media-aandacht.

Wel rekende het hof G. zwaar aan dat hij weinig inzicht toonde in zijn eigen handelen en de ernstige gevolgen daarvan voor zijn patiënten. G. gaf aan dat hij ook eigenlijk nog in het buitenland wilde werken. Maar het hof wil daar een stokje voor steken door hem een beroepsverbod op te leggen. In de proeftijd van drie jaar die het hof bepaalde, mag hij zijn medische beroep niet uitoefenen, ook niet in het buitenland.