Rechter moet oordelen over ontslag medisch oncoloog Radboudumc die ‘fout op fout stapelde’
NIJMEGEN – Mag het Radboudumc een medisch oncoloog ontslaan die volgens het ziekenhuis in Nijmegen slechte zorg heeft geleverd? Eerder vond de kantonrechter nog van niet. Woensdag dient een hoger beroep.
De fouten, gemaakt in de periode van mei 2017 tot en met augustus 2019, behelsden volgens het ziekenhuis, onder meer verkeerde keuzes bij toediening van chemo en het te laat en verkeerd interpreteren van bloed- en andere labuitslagen. Ook zou de arts slordig zijn geweest bij het opvolgen van afspraken en wordt haar een slechte manier van communiceren met patiënten verweten.
Fout op fout
Een onafhankelijk onderzoek onder een kleine 300 medische dossiers heeft dat volgens het medisch centrum in Nijmegen onomstotelijk aangetoond. De oncoloog gespecialiseerd in slokdarm- en maagkanker, stapelde volgens het Radboudumc al jaren fout op fout. Zeker bij veertig patiënten ging de medicus de mist in ‘op medisch-inhoudelijk, communicatief of organisatorisch vlak’. Bij drie patiënten was sprake van een calamiteit of mogelijke calamiteit waardoor ze patiënten in gevaar heeft gebracht.
De kantonrechter vond in december het ontslag nog onrechtmatig, omdat het onderzoek van het ziekenhuis naar haar handelen nog liep. Zodoende oordeelde de kantonrechter dat het slechte functioneren van de oncoloog onvoldoende was aangetoond en het ontslag hoe dan ook voorbarig.
Non-actief
De kankerspecialist werd in augustus op non-actief gezet en is sindsdien niet meer in functie. Ze had op dat moment tachtig patiënten onder behandeling.
De Gelderlander kreeg bij eerdere berichtgeving wisselende reacties van patiënten en familieleden. Een deel bevestigde het verhaal van het Radboudumc dat de dokter er een potje van maakte. Opvallend was ook dat een ander deel de arts hooglijk waardeerden om haar getoonde deskundigheid en betrokkenheid.
Mijn maatje
Een van haar patiënten zei: ,,Toen ik het bericht las, viel ik bijna van mijn kruk. Ze had altijd aandacht voor mij als mens, ze was mijn maatje.” De zoon van een inmiddels overleden patiënt vertelde dat de medisch oncoloog zijn moeder vertelde dat ze toch geen kanker, maar een ontsteking had.
,,Daardoor kregen we weer hoop, maar kort daarop meldde ze dat het toch kanker was. Het was erg slordig. Toen we haar dat vertelden, gedroeg ze zich arrogant, niet-empathisch, zeg maar ronduit bot.”