Rechter Adam schort vonnis Erbudak MC Slotervaart op tot eind november 2019

Rechter schort vonnis Erbudak op

 • 8 oktober 2019

De uitspraak in de zaak tegen oud-directeur Aysel Erbudak van het ziekenhuis MC Slotervaart, wordt tot eind november opgeschort. Aanleiding is het verzoek van haar advocaat Cees Korvinus om nieuwe getuigen te horen.

Oorspronkelijk zou de rechtbank in Amsterdam op 7 oktober 2019 vonnissen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tijdens de zitting begin september twee jaar cel tegen Erbudak vanwege verduistering en valsheid in geschrifte. In verband met het verzoek om nieuwe getuigen te horen wordt de zaak op 25 november hervat. Mocht de rechter het verzoek verwerpen, dan doet hij tijdens deze zitting alsnog uitspraak. In geval de rechtbank het verzoek honoreert, dan wordt de zaak aangehouden.

Erbudak wordt onder meer verdacht van het verduisteren van 1,2 miljoen euro aan ziekenhuisgeld. Volgens het OM liet ze via twee valse facturen 1 miljoen euro aan een handlanger betalen. Met dat bedrag financierde ze de aankoop van een zorginstelling in Turkije door haarzelf. Op de facturen stond dat er een voorschot betaald moest worden vanwege de aanschaf van apparatuur voor de afdeling Radiologie. Die apparatuur is nooit geleverd.

Ook zou ze het ziekenhuis voor 200.000 euro aan aandelen hebben laten kopen. Die aandelen verkocht ze weer en het geld zou ze op haar eigen rekening en die van haar zoon hebben gestort. Ook dat ziet het OM als verduistering. Erbudak heeft de beschuldigingen met klem ontkend.
———–

Uitspraak Slotervaartdirecteur uitgesteld om verzoek nieuwe getuigen

Aysel Erbudak met haar partner voor de rechtszaak op 11 september 2019. Beeld ANP

Maandagochtend om negen uur zou er uitspraak gedaan worden in de zaak tegen Aysel Erbudak, oud-directrice van het Slotervaartziekenhuis. De uitspraak is echter opgeschort omdat haar advocaat een verzoek voor het horen van nieuwe getuigen heeft ingediend. Op 25 november wordt de zaak hervat.

Ze wordt verdacht van verduistering en valsheid in geschrifte in de periode dat ze directeur was van het ziekenhuis. In september werd er twee jaar celstraf tegen haar geëist.

 1. Geen vonnis

  Er komt toch geen vonnis in de zaak tegen Aysel Erbudak vandaag. De rechter meldt dat er een verzoek van Erbudaks advocaat ligt voor het horen van nieuwe getuigen.

  Op 25 november wordt de zaak hervat. Als de rechtbank instemt met het verzoek om een nieuwe getuige te horen, wordt de zaak aangehouden. Als de rechtbank het verzoek verwerpt volgt de uitspraak nog dezelfde dag.

 2. Zaak begint met vertraging

  De uitspraak is nog niet op gang gekomen. Mogelijk komt dit door de verkeerschaos in het centrum van Amsterdam, veroorzaakt door de bezetting van de Stadhouderskade door Extinction Rebellion.

 3. OM: ‘Enkel gevangenisstraf is passend’

  Op 11 september eiste het OM twee jaar celstraf tegen Erbudak. “In een zaak als deze is enkel gevangenisstraf passend,” zei officier van justitie Machteld Kolk toen in de rechtbank.

  Volgens Kolk maakte zij misbruik van het in haar gestelde vertrouwen. “Het Slotervaart draaide op voor privé-investeringen en dat ging ten koste van de medische zorg.”

  Erbudak vindt het onterecht dat haar ‘reputatie te grabbel wordt gegooid‘, volgens haar op basis van leugens.

  Een opfrisser over de zaak nodig? Lees hier de voorbeschouwing van de rechtszaak tegen de voormalig directrice van het inmiddels failliete ziekenhuis.