Rechtbank ziet geen reden voor verbod siliconen borstimplantaten

Commentaar SIN-NL
Deze uitspraak is juridisch volstrekt dubieus, gezien het grote aantal vrouwen met aanmerkelijke gezondheidsklachten na inbrengen van siliconen borstimplantaten. De rechtbank hecht meer waarde aan  de commerciële belangen van artsen, die de implantaten inbrengen en ziekenhuizen,  en aan de commerciële belangen van  producenten van siliconen borstimplantaten. Het onnodige en vermijdbare leed aan vrouwen veroorzaakt door siliconen borstimplantaten telt blijkbaar niet…..
Onderaan vindt U de berichtgeving op rechtspraak.nl en de uitspraak van de rechter.

—————————–

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verzoek om siliconen borstimplantaten te verbieden terecht afgewezen.

Volgens de rechter zijn de gezondheidsrisico’s niet ernstig genoeg om de implantaten te verbieden. De Stichting voor vrouwen met Siliconenimplantaties (SvS) eiste in juni vorig jaar 2014 dat de behandelingen met siliconen borstimplantaten voorlopig stilgelegd zouden worden totdat bewezen is dat er geen negatieve gezondheidseffecten kleven aan de ingrepen.

Volgens de SvS, die ruim 3000 klachten binnenkreeg van behandelde vrouwen, bestaat er duidelijk een verband tussen de implantaten en aandoeningen en klachten, zoals gewrichtsklachten, auto-immuunziekten en kanker.

Glasvezeldeeltjes

De uitspraak komt op een gevoelig moment. Eind september werd bekend dat implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed niet meer gebruikt mochten worden in Europa. Bij een fabriekscontrole bleek dat er onder meer glasvezeldeeltjes op de borstimplantaten zaten die daar niet thuis horen.

De gezondheidsrisico’s daarvan zijn nog altijd niet bekend. De IGZ gaf destijds aan dat in kaart gebracht zou worden hoeveel van deze implantaten in Nederland zijn ingebracht. Maar hier heeft de inspectiedienst nog altijd geen uitsluitsel over gegeven.