Rechtbank Adam: arts-oncoloog G. Stoter 1,5 jr cel ivm fraude

Toelichting SIN-NL
Het betreft arts oncoloog Gerrit Stoter voormalig afdelingshoofd Erasmus MC Rotterdam.
Lees hier het Vonnis rb Adam G.Stoter belastingontd.
Hij zal ongetwijfeld hoger beroep instellen en mogelijk tot de Hoge Raad gaan.
—————————–

 Sjoemelende ex-oncoloog moet anderhalf jaar de cel in

Gerrit S. stopte een deel van de buit in een ventilatiekanaal in zijn bezemkast (foto ter illustratie). © Thinkstock.

De gepensioneerde oncoloog Gerrit S. (69) moet anderhalf jaar de cel in voor belastingfraude en witwassen. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam woensdag.

De aanklager had twintig maanden cel tegen hem geëist voor het witwassen en misbruiken van geld dat bestemd was voor kankerbestrijding. Het Openbaar Ministerie wil ook 3,5 miljoen euro terug van S. Daarover wordt later beslist.Het was de ambitie van de hoogleraar, oncoloog en afdelingshoofd om kankerpatiënten te helpen, maar hij nam geld weg dat ook gebruikt had kunnen worden voor onderzoek. Het zwarte geld, dat de oud-oncoloog verdiende door samenwerking met farmaceuten, liet hij rechtstreeks op rekeningen in Luxemburg storten.Deze inkomsten heeft hij nooit opgegeven bij de belastingdienst. S. is inmiddels met pensioen, maar hij was daarvoor oncoloog en afdelingshoofd bij het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam.S. kwam in beeld tijdens een onderzoek van de Belastingdienst naar uitgaven met buitenlandse creditcards in Nederland. Daarbij werden mensen met een opvallend bestedingspatroon onder de loep genomen. Gerrit S. gaf in 2010 en 2011 een bedrag van 158.000 euro uit met zijn betaalkaart.

Ventilatiekanaal
Na de eerste berichten over het einde van het bankgeheim, trok hij zijn rekening in 2013 helemaal leeg. In drie autoritjes smokkelde hij de miljoenen euro’s Nederland weer binnen. Hij gaf het geld niet op bij de Belastingdienst, maar stopte een deel van de buit (750.000 euro) in een ventilatiekanaal in zijn bezemkast.

De officier van justitie had eerder geen goed woord over voor de eens zo respectabele medicus. ,,Het was zijn ambitie om kankerpatiënten te helpen, maar hij nam geld weg dat ook gebruikt had kunnen worden voor onderzoek.”

Gecriminaliseerd
De hoogleraar is naar eigen zeggen schuldig aan het ontduiken van de belasting, maar voelt zich gecriminaliseerd door de overheid. Tijdens de zitting gaf hij aan dat de overheid ook knoeit met belastinggeld, bijvoorbeeld met het Fyra-debacle.

Volgens S. was het vroeger heel normaal om geld van de farmaceutische industrie op een eigen rekening te laten storten. ,,Het was toen net zo gewoon als sigaretten roken, en u weet hoe wij nu denken over roken.”

Lees ook

 • Oncoloog sluisde veel geld weg: OM eist cel
  ——————————————————-

  Oud-oncoloog krijgt celstraf

  Een oud-oncoloog moet achttien maanden de gevangenis in wegens belastingfraude en witwassen. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam vorige week. Over terugvordering van het geld wordt later beslist.

  © shutterstock © shutterstock

  De voormalig hoogleraar voerde in de jaren tachtig en negentig in samenwerking met de farmaceutische industrie meerdere onderzoeken uit. De betalingen die hij als afdelingshoofd ontving (van 1986 tot 2005), werden op Luxemburgse bankrekeningen gestort. Deze werden niet opgegeven bij de belastingdienst.

  Toen het de man duidelijk werd dat het Luxemburgse bankgeheim werd opgeheven, heeft hij zijn geld daar weggehaald. Een flink deel heeft hij met de auto, op de plek van het reservewiel, vervoerd naar Nederland. Daar verstopte hij thuis driekwart miljoen in een ventilatieschacht, en nog eens vijfendertig duizend in een microscoopkastje.

  Ook via bankrekeningen van zijn kinderen en zijn vriendin en via contanten en creditcard-uitgaves is geld witgewassen. Volgens de rechtbank kan ‘met enige mate van zekerheid’ worden gesteld dat tenminste 1,2 miljoen euro actief is witgewassen.

  De rechtbank vindt het niet geloofwaardig dat de hoogopgeleide man wel gebruik had willen maken van de inkeerregeling, maar dat hij niet kon achterhalen hoe dat precies werkte. Hij liep pas tegen de lamp bij onderzoek van de belastingdienst naar mensen met een opvallend bestedingspatroon met buitenlandse creditcards.

  Sophie Broersen @sbroersen

  Uitspraak Rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2015:8340)