Rapport VWS: medisch specialisten frauderen regelmatig, met opzet. Pakkans is klein. Sanctie: terugbetalen

Commentaar SIN-NL
Sancties, sancties, sancties zijn nodig om deze graaiende leden van de medische elite duidelijk te maken te maken dat deze verwerpelijke onrechtmatige manier van verwerven van meer inkomen op kosten van de gemeenschap volstrekt onacceptabel is.
Verder dienen artsen per direct een kopie van hun declaraties naar hun patienten te sturen en zorgverzekeraars de handtekening van de patient als goedkeuring op de declaratie  als voorwaarde voor vergoeding te stellen.

VWSconceptrapport risicoanalyse fraude in medisch specialistische zorg nov. 2013

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/pakkans-frauderende-medisch-specialist-laag

Pakkans frauderende medisch specialist is laag

Medisch specialisten die foute declaraties indienen doen dat vaak bewust. Ze hebben lak aan de declaratieregels van de overheid en verzekeraars, vooral omdat ze weten dat ze er toch wel mee wegkomen.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het ministerie van Volksgezondheid dat in handen is van RTL Nieuws.

Onterechte declaraties
Volgens het rapport is het grootste probleem gesjoemel met cosmetische ingrepen en dubbele declaraties. In mei 2013 onthulde RTL Nieuws al dat het hierbij gaat om miljoenen euro’s aan onterechte declaraties.

Er worden voorbeelden genoemd zoals cosmetische flapoorcorrecties die als voorbehandeling voor gehoorbeschadiging worden gedeclareerd terwijl dit geen verzekerde zorg is. Of chirurgen die een patiënt met een polsbreuk doorsturen naar een orthopeed die de daadwerkelijke behandeling doet en toch een volledige behandeling declareren.

Voor hoeveel geld er precies wordt gefraudeerd wordt nog onderzocht door de NZA. Wel is duidelijk dat dit ‘regelmatig wordt waargenomen’. Soms komt dit door onduidelijke regels, maar vaker nog houden specialisten zich volgens het rapport bewust niet aan de regels.

‘Pakkans laag’
Verder blijkt dat specialisten totaal niet onder de indruk zijn van de fraudeaanpak van het kabinet. Angst om gesnapt te worden is er nauwelijks. Specialisten zijn ‘niet bevreesd voor reputatieschade’. De pakkans en noemen ze ‘laag’ en de straffen ook. Vaak hoeven zij alleen het teveel betaalde bedrag terug te betalen ‘en dat wordt niet als sanctie gezien’. Alleen harde sancties zoals boetes maken indruk, zo blijkt uit het rapport. Die worden echter nauwelijks opgelegd.

Opvallend is dat het rapport getiteld ‘Risicoanalyse Fraude in de Medisch Specialistische Zorg‘ is opgesteld met medewerking van de specialisten zelf. Ook het Openbaar Ministerie, de FIOD, de Nederlandse Zorgautoriteit zaten aan tafel. Eigenlijk zou het rapport dit najaar naar de Tweede Kamer gaan. In december schreef minister Schippers echter aan de kamer dat de analyse eerst naar de NZA gaat die onderzoek doet naar de omvang van fraude. Vandaag laat het ministerie weten dan pas inhoudelijk te willen reageren.

Gerichte boetes
Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, PVV en SP wil nu gerichte boetes voor de artsen, maatschappen of afdelingen die bewust de declaratieregels overtreden. Tot nu toe werden er alleen boetes voor ziekenhuizen als geheel opgelegd.

De Orde van Medisch Specialisten die meewerkte aan het rapport zegt dat ze zich niet herkent in hoe het in het rapport is opgeschreven. “Foute declaraties komen vooral door het ingewikkelde systeem waarin medisch specialisten en ziekenhuizen een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben.”

RTL Nieuws