Ranbaxy medicijnen uit India verboden in USA ,niet in NL

Commentaar SIN-NL
23.1.2015 deed Feenstra tijdens Nieuwsuur een opmerkelijk duidelijke uitspraak: zorgverzekeraars kopen in op prijs en niet op kwaliteit.
Dit is SIN-NL natuurlijk al lang bekend en maakt onderdeel uit van de graai “cultuur” van veel leden van de medische sector. Deze barbarij heeft vele onnodige slachtoffers van medische en medicatie-fouten tot gevolg.
Preventie wordt niet serieus genomen, want patienten brengen immers geld in het laatje.
De gebrekkige controle op generieke geneesmiddelen is in strijd met de ethische, professionele en wettelijke zorgplicht van de Inspectie Gezondheidszorg.

Wereldhandel in goedkope pillen
22 jan 2014 update 23 jan 2014
De grootste geneesmiddelenfabrikant van India, Ranbaxy, ligt onder vuur van de Amerikaanse Food and Drugs Administration. Medicijnen uit de Indiase fabrieken van Ranbaxy mogen de VS niet meer in. In Nederland zijn die geneesmiddelen gewoon op de markt. Is dat wel verantwoord?

Update vrijdag 24 januari: Grondstoffen van een fabriek van de Indiase medicijnfabrikant Ranbaxy mogen niet meer in Nederland worden geïmporteerd. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag besloten. De IGZ volgt daarmee haar Amerikaanse evenknie, de Food and Drug Administration (FDA). Lees meer …
Zorgen over kwaliteit
In de studio reageert Hans Feenstra, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini ziekenhuis in Groningen. Hij was voorheen internist en bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar De Friesland. Feenstra maakt zich zorgen over de kwaliteit en veiligheid van generieke geneesmiddelen, zo schreef hij vorig jaar in een column in het Financieele Dagblad.

Generieke geneesmiddelen

Veel patiënten en zelfs apothekers beseffen het niet, maar het grootste deel van onze medicijnen wordt gemaakt in India. De politiek en zorgverzekeraars worden blij van deze goedkope, generieke pillen. Generieke medicijnen zijn goedkope, merkloze middelen die dezelfde werkzame stof bevatten als de originele, veel duurdere, medicijnen.

Lagere kosten

Generieke middelen komen op de markt wanneer het patent op het origineel verloopt. In 2013 was 70 procent van het aantal verstrekte medicijnen generiek. De goedkoopste fabrikant, waar ook ter wereld, heeft vaak de voorkeur van de zorgverzekeraars. Scherp aanbesteden heeft geleid tot een forse daling van de uitgaven aan geneesmiddelen.

Vervalste testresultaten

De Indiase farmaceutische industrie is de afgelopen jaren opgeschrikt door een groot schandaal rondom geneesmiddelengigant Ranbaxy. Het concern bekende vorig jaar bij de Amerikaanse justitie dat testresultaten van de werking van medicijnen, op basis waarvan toegang tot de markt werd verkregen, zijn vervalst.

Regels ontdoken

De grootste geneesmiddelenproducent van India gaf ook toe dat de productieomstandigheden in twee Indiase fabrieken niet aan de veiligheidsregels voldeden. Ranbaxy kocht de langslepende zaak af met een recordboete van 500 miljoen dollar. In ons land heeft alleen het Financieele Dagblad in mei vorig jaar uitgebreid bericht over deze affaire in Amerika.
Importverbod
Maar ook na het betalen van de boete ging de affaire rond Ranbaxy verder. Afgelopen september stelde Amerika een importverbod in voor alle medicijnen van Ranbaxy uit India. De FDA laat Nieuwsuur weten:
Bij FDA-inspecties in drie fabrieken [van Ranbaxy] constateerden we significante onregelmatigheden in het productieproces. Het is deze drie fabrieken op dit moment niet toegestaan producten naar de VS te exporteren.Lees hier de volledige reactie.

Vanavond maakte Ranbaxy bekend dat er ook een Amerikaans importverbod komt voor de grondstoffenfabriek van Ranbaxy in India. Dit is de vierde fabriek die dit lot treft.
Nieuwe misstanden
Afgelopen week was er weer slecht nieuws voor de medicijnenfabrikant: de FDA ontdekte tijdens een inspectie van de Indiase grondstoffenfabriek van Ranbaxy in Toansa diverse misstanden. Die grondstoffen zijn essentieel voor de Ranbaxy-pillenfabrieken wereldwijd.
Preferente medicijnen
Bij de vier grootste zorgverzekeraars van Nederland, Achmea, CZ, Menzis en VGZ, staan middelen van Ranbaxy op de lijst met preferente medicijnen. Dit betekent dat apothekers verplicht zijn om bepaalde Ranbaxy-middelen mee te geven aan de klanten van deze zorgverzekeraars. In Nederland is het meest voorgeschreven Ranbaxy-middel Atorvastatine, tegen een te hoog cholesterol. Het staat bij alle vier de grote zorgverzekeraars op de preferentielijst.
“Vertrouwen”
Ondanks de ophef over Ranbaxy in de Verenigde Staten, de fraude en de half miljard dollar boete, heeft importeur Focus Farma nog altijd vertrouwen in de generieke medicijnen van Ranbaxy. Directeur John van der Sluijs zegt in Nieuwsuur: “Uiteraard kan ik de veiligheid garanderen. Alle producten die in de EU worden geïmporteerd vanuit India, worden via een steekproef getest.”
“Geen mankementen”
Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die verantwoordelijk is voor het toezicht op de geneesmiddelen in Nederland, ziet geen aanleiding om de producten van Ranbaxy uit de handel te halen. Hoofdinspecteur Josee Hansen zegt tegen Nieuwsuur dat er inspecties bij Indiase Ranbaxy-fabrieken niet is gebleken dat er iets mankeert aan het productieproces: “Het gaat over het beoordelen van waarborgen. In december afgelopen jaar is een aantal inspectiediensten wezen kijken. Er zijn geen afwijkingen gevonden.”
Alarmbellen
Johan van Zeelst van VGZ, dat van alle zorgverzekeraars de meeste Ranbaxy-medicijnen op zijn preferentielijst heeft, roept de IGZ op tot extra inspecties van fabrieken in India: “Ik kan me voorstellen op basis van de schikkingszaak die heeft gespeeld, dat bij de inspectie alle alarmbellen op rood staan.”
Reactie Ranbaxy
Nieuwsuur heeft Ranbaxy in India om een reactie gevraagd. Het bedrijf is er van overtuigd dat al zijn medicijnen verkrijgbaar op de Europese markt voldoen aan alle wettelijke voorschriften. Klik hier voor de volledige reactie.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Judith.Pennarts@Nieuwsuur.nl en/of Daniël.Heeringa@Nieuwsuur.nl