Peter Bon die zich voordeed als patholoog krijgt bijna twee jaar cel

Man die zich voordeed als patholoog krijgt bijna twee jaar cel

De 58-jarige Peter B. uit Bennekom krijgt bijna twee jaar cel opgelegd van de rechtbank in Utrecht omdat hij zich met een vervalst diploma heeft voorgedaan als patholoog. Hij voerde het motto ‘I open corpses to close cases’ (ik open lichamen om zaken te sluiten, red.).

Hij werkte enige tijd voor een internationale repatriëringsorganisatie, waar hij voor in actie kwam na de vliegramp met German Wings.

Ook werkte hij voor de politieacademie als gastdocent forensische pathologie en schouwarts. Hij gaf lezingen over de identificatie van slachtoffers na rampen, waarin hij stelde dat hij de persoon was die er voor zorgde dat “de juiste onderdelen in de juiste kist gingen”.

De man was opgeleid tot obductie-assistent, maar deed zich volgens de rechtbank voor alsof hij zelf een patholoog was. Hij had zelf een diploma in elkaar geknutseld. Ook bij de GGD deed hij zich in die hoedanigheid voor. Pas toen bleek dat hij niet wist hoe je een bloeddruk kon meten, werd onraad geroken.

“Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat zij geholpen en voorgelicht worden door personen met kennis, kunde en de juiste bevoegdheid. De man heeft dit vertrouwen op ernstige wijze beschaamd”, aldus het vonnis.

B. stelde later dat hij zich heeft voorgedaan als patholoog om financiële problemen op te lossen.
———-

22.8.2015 Bericht op www.sin-nl.org
Voorzitter Vesalius Peter Bon aangehouden wegens onterecht voordoen als patholoog
—————

Utrecht , 02 april 2019 www.rechtspraak.nl

Een 58-jarige man uit Bennekom is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 5 jaar. Hij deed zich tussen 2013 en 2015 voor als forensisch arts en patholoog. Met zijn oplichterspraktijken probeerde hij niet alleen die functie te bemachtigen, maar is hij ook daadwerkelijk aan het werk gegaan op de rampplekken van vliegtuigongelukken in Namibië en Frankrijk.

Niet in staat om bloeddruk op te meten

De man is opgeleid tot obductie-assistent: de rechterhand van een patholoog, maar deed zich voor alsof hij zelf een forensisch arts of patholoog was. In die hoedanigheid was hij gastdocent en examinator bij de Politieacademie en ook bij de GGD deed hij zich voor als forensisch arts. De Politieacademie heeft hem meerdere keren verzocht om zijn diploma op te sturen. Na diverse smoesjes heeft de man zelf een diploma van de Universiteit van Amsterdam in elkaar geknutseld. Ook is hij door Kenyon – een internationale organisatie – uitgezonden naar de twee rampplekken waar hij werkzaamheden verrichtte die bij uitstek zijn voorbehouden aan forensisch artsen en pathologen. Zijn bedrog kwam uit toen bij de GGD bleek dat hij niet in staat was om de bloeddruk bij een patiënt te meten.

Strafmaat

Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat zij geholpen en voorgelicht worden door personen met kennis, kunde en de juiste bevoegdheid. De man heeft dit vertrouwen op ernstige wijze beschaamd, zo oordeelt de rechtbank. Hij heeft zich telkens laten leiden door zijn zucht naar geldelijk gewin en het verkrijgen van aanzien. Als stok achter de deur legt de rechtbank ook een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op. Indien de man opnieuw in de fout gaat moet hij die straf alsnog uitzitten. De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf onder andere gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken.

Ook is er rekening gehouden met het feit dat het proces te lang heeft geduurd, waardoor de zogenoemde redelijke termijn is overschreden. Mede daarom wijkt de eis af van de officier van justitie

Uitspraken

 

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×