Patiënten Catharina Ziekenhuis Eindhoven op virus onderzocht na hygienefout bij gebitsreiniging

Patiënten Catharina Ziekenhuis op virus onderzocht na fout

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven roept 649 patiënten op voor een bloedonderzoek. Het ziekenhuis heeft bij deze mensen gebitsreinigingen uitgevoerd met een instrument dat niet volgens de geldende hygiënerichtlijnen werd schoongemaakt.

Tijdens zo’n behandeling kan het tandvlees bloeden, waardoor overdraagbare virussen op dit instrument terecht kunnen komen. “Bij goed opvolgen van de hygiënerichtlijnen is dit geen probleem, maar als dit niet gebeurt bestaat er een zeer kleine kans op overdracht van deze virussen naar de daarop volgende patiënt”, aldus het ziekenhuis. Het gaat om een zogeheten ultrasoontip die bij een gebitsreiniging wordt gebruikt om tandsteen los te trillen van tand of implantaat.

Het bloedonderzoek wordt uit voorzorg gedaan. Als er bij patiënten toch aanwijzingen zijn voor een besmetting met hepatitis B, C of hiv, dan worden ze telefonisch opgeroepen voor een afspraak bij een medisch specialist voor verder onderzoek. (ANP)
———————–

Eindhovens ziekenhuis voldeed in 649 gevallen niet aan hygiënerichtlijn

Medewerkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben sinds 2014 bij 649 patiënten een gebitsreiniging uitgevoerd met instrumenten die niet voldeden aan de geldende hygiënerichtlijnen, maakt het ziekenhuis dinsdag bekend.

Tijdens een gebitsreiniging kan het tandvlees gaan bloeden, waardoor virussen die via het bloed overdraagbaar zijn op het instrument kunnen terechtkomen. Bij het niet naleven van de hygiënerichtlijnen bestaat er een zeer kleine kans dat de virussen worden overgedragen op een volgende patiënt.

Patiënten die na maandag 27 januari 2014 zijn behandeld met het instrument, een zogeheten ultrasoontip, krijgen daarom preventief een bloedonderzoek aangeboden van het ziekenhuis. Daarbij wordt getest op hepatitis B, hepatitis C en hiv. Alle patiënten hebben hierover een brief ontvangen. Als patiënten toch met een van de virussen besmet blijken te zijn, worden ze verder behandeld door een medisch specialist.

“We snappen dat deze oproep tot ongemak leidt bij patiënten. We hebben dan ook onze excuses aangeboden”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

De mondhygiënebehandelingen worden niet meer in het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×