Overzicht Jansen Steur als kwakzalver: 250.00 euro vertrekpremie en zwijgafspraak

Commentaar SIN-NL
Jansen Steur kreeg  250.000 euro als vertrekpremie van het MST kreeg, met goedkeuring mogelijk van de IGZ? nu.nl heeft deze informatie  online gezet zie bericht 31 jan. 2013
http://www.nu.nl/binnenland/3039994/schandaalarts-jansen-steurs-vele-gezichten.html

http://www.nu.nl/binnenland/3613309/jansen-steur-van-claus-deskundige-kwakzalver.html

Gepubliceerd:  Laatste update:  28 oktober 2013 13:10 28 oktober 2013 13:09

Jansen Steur: van Claus-deskundige tot kwakzalver

Neuroloog Ernst Jansen Steur staat dit najaar in Almelo terecht voor 21 strafbare feiten, gepleegd in het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede.

Foto:  ANP

Hij wordt verdacht van tal van medische missers, zoals foute diagnoses (MS, Alzheimer, Parkinson) en tenminste dertien onnodige hersenoperaties.

Jansen Steur heeft volgens het Openbaar Ministerie levens verwoest en één vrouw aangezet tot zelfmoord. Tevens heeft hij geld verduisterd en veelvuldig valsheid in geschrifte gepleegd, aldus het OM.

Onderstaand een feitenrelaas van Ernst Nicolaas Herman Jansen, (Kamperland, 24 oktober 1945), beter bekend onder zijn aangenomen naam Ernst Jansen Steur. Hij gleed af van een eminent medicus, die de ziekte van Parkinson bij prins Claus op televisie duidde, naar een kwakzalver die naar schatting 135 foute diagnoses heeft gesteld.

1971: Jansen Steur studeert af als neuroloog aan de Universiteit van Utrecht. In 1978 treedt hij in dienst van het Medisch Spectrum Twente.

1990: Jansen Steur krijgt op de terugweg van een wintersportvakantie een ernstig auto-ongeluk. Een heupfractuur bezorgt hem chronische pijnen, die hij met pijnstillers bestrijdt.

1994: Jansen Steur promoveert in Maastricht op een proefschrift over de Ziekte van Parkinson. Zijn reputatie als deskundige is gevestigd. Hij stelt een leidraad voor behandeling op voor neurologen, die wordt overgenomen door Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). Tevens is hij betrokken bij de Vereniging van Dystoniepatiënten en de Parkinson Patiënten Vereniging.

2000: De neuroloog raakt verslaafd aan het kalmerende middel midazolam. Om aan dit middel te komen vervalst hij recepten van collega’s. In dat jaar duikt ook zijn eerste medische misser op. In dat jaar constateert hij bij een patiënte Alzheimer, maar bij een ‘second opinion’ blijkt daarvan geen sprake. Zijn echtgenote, een kinderspecialiste, scheidt van hem.

2001: Er volgen meer meldingen over foute diagnoses.

2002: Prins Claus lijdt aan de Ziekte van Parkinson. Jansen Steur vertelt in het NOS Journaal en EénVandaag over het ontstaan en verloop van de ziekte.

2003: Een apotheker maakt melding over grootverbruik door de neuroloog van het middel midazolam. Topman Ton Zijlstra van Medisch Spectrum Twente krijgt ‘harde feiten en bewijzen in handen’ die wijzen op een ernstig disfunctioneren van Ernst Jansen Steur. Hij licht de inspectie in.

2004: De neuroloog vertrekt bij MST. Hij krijgt 250.000 euro mee. Hij laat zich uitschrijven uit het BIG-register voor artsen en hij laat zich voor zijn pillen- en alcoholverslaving behandelen in een kliniek in Schotland. Hij krijgt van zijn vakbroeders desondanks de Mies Rijksenprijs voor zijn bijdragen aan het vakgebied.

2005: Letselschade-expert Yme Drost maakt namens vijf patiënten de medische fouten van Jansen Steur openbaar. Een publicatie in de Twentsche Courant/Tubantia leidt tot weinig opschudding.

2009: Jansen Steur blijkt zijn loopbaan in Duitsland voort te zetten. Hij werkt onder meer in privéklinieken in Bad Laasphe en Nienburg. De Commissie-Lemstra stelt vast dat het MST en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben gefaald in de zaak-Jansen Steur. De neuroloog functioneerde sinds 1992 niet goed meer. Het Openbaar Ministerie besluit op basis van politieonderzoek over te gaan tot vervolging. Drost heeft tientallen klachten van patiënten verzameld.

2013: Ondanks talrijke aangiften en een lopend strafrechtelijk onderzoek blijkt Jansen Steur in januari 2013 te werken als neuroloog in de Klinik am Gesundbrunnen in Heilbronn. Hij wordt na ontdekking direct ontslagen. Zijn dienstverband in Duitsland leidt tot een aanscherping van de registratie voor medici. Jansen Steur wordt tot vreugde van zijn slachtoffers eindelijk vervolgd.

Door: NU.nl/Gerard den Elt