Familie blijft strijden na overlijden moeder door medische fouten RuwaardvPutten

Familie blijft strijden na overlijden moeder door medische fouten

Paula Kroesen (rechts) en haar zus Linda met een portret van hun overleden moeder.

Foto: Paula Kroesen (rechts) en haar zus Linda met een portret van hun overleden moeder.

HOOGVLIET/SPIJKENISSE – Als er niet zoveel medische fouten waren gemaakt, was de moeder van Paula Kroesen niet gestorven. Ze verbleef in het Ruwaard van Puttenziekenhuis en verpleeghuis de Breede Vliet. De familie strijdt al jaren voor gerechtigheid en die lijkt nu er te komen.
We gaan de mensen slopen die onze moeder hebben gesloopt
Paula heeft bericht gehad van de Tweede Kamer dat haar verhaal besproken gaat worden. En het regionaal medisch tuchtcollege gaat haar aanklacht tegen de Breede Vliet behandelen. Die zaak dient eind februari. Wanneer de zitting tegen het RPZ dient, is nog niet bekend. Boos, gefrustreerd, onbegrepen en verdrietig. De Hoogvlietse Paula Kroesen en haar familie zitten al jaren in een emotionele achtbaan. Volgens hen had hun moeder, Willy van Dijken, nog geleefd als er niet zoveel medische fouten waren gemaakt.

Ruwaard van Putten
Het verhaal begint in mei 2010, toen de moeder in het Ruwaard van Puttenziekenhuis (RPZ) kwam te liggen. “Ze was een gezonde vrouw die nooit ziek was”, vertelt Paula. In eerste instantie was de diagnose longembolie, later werd dit COPD. Niet op de hoogte gehouden worden, een longarts die zomaar op vakantie ging zonder iets over te dragen, doorligwonden, besmetting met Ecoli door een niet goed ontsmette kamer. De lijst met medische missers is lang. “Er zijn grote risico’s genomen.” De familie kreeg verder een rouwkaart van het RPZ terwijl moeder nog leefde.

Een morfinepomp werd op verzoek van de familie niet aangesloten, wat volgens hen de redding betekende. Ook is de patiënte verward met iemand anders, en kreeg de familie een rouwkaart van het ziekenhuis terwijl er van overlijden nog geen sprake was. Willy van Dijken zou zwakbegaafd zijn, meenden de artsen. Naarmate ze haar verhaal vordert, wordt Paula bozer en emotioneler.

Breede Vliet
Na een nieuwe ziekenhuisopname kwam van Dijken in verpleeghuis De Breede Vliet in Hoogvliet terecht. Hier kreeg ze volgens Paula regelmatig verkeerde medicijnen. “Studenten waren de behandelaars voor de patiënten”, weet Paula. “Ik moest hemel en aarde bewegen om een arts aan het bed te krijgen.” Uiteindelijk werd gestopt met het geven van drinken geven. Onterecht, volgens Paula. “Als je iemand geen drinken geeft, is dat moord.”

Moord…
Ondanks Paula’s strijdlust, krijgt ze moeilijk voet aan de grond bij de zorginstellingen. “Ze houden elkaar de hand boven het hoofd. Het mag niet boven tafel komen”, vertelt ze boos. Ondanks vele verzoeken, brieven en smeekbedes krijgt Paula tot op heden niet de dossiers over haar moeder.

Vastberaden
Op 8 mei 2013 overleed mevrouw van Dijken. “Als het allemaal niet was gebeurd, had ze hier nog geweest.” Paula is vastberaden haar gelijk te halen. “We gaan de mensen slopen die onze moeder gesloopt hebben.” Het liefst zou ze samen met haar zus verhuizen naar Spanje zoals haar broer eerder al deed. “Maar ik wil eerst gerechtigheid, ik kan zo niet weg”, verzucht ze.