Oud minister Els Borst 81, arts, onder verdachte omstandigheden overleden

http://www.skipr.nl/actueel/id17387-borst-dood-door-ongeluk-of-misdrijf.html
11 februari 2014 door: Skipr Redactie

Borst dood door ongeluk of misdrijf
Oud-minister Elst Borst (81) is om het leven gekomen door een ongeluk of een misdrijf. Dat concludeert de recherche uit sporen die zijn aangetroffen, nadat de minister van staat dood werd gevonden in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven.

De bevindingen werden dinsdag aan het eind van de ochtend door een politiewoordvoerder gedeeld met Radio 1. Volgens de politie is vast komen te staan dat Borst door een niet-natuurlijke oorzaak om het leven is gekomen. Het Nederlands Forensisch Instituut NFI verricht dinsdag sectie op het stoffelijk overschot om meer duidelijkheid te krijgen, aldus een woordvoerder van de politie.
Forensisch onderzoek en een schouw waren niet voldoende om de doodsoorzaak vast te stellen. Omdat er vraagtekens blijven bestaan over haar dood, is volgens de politie sectie nodig. Het lichaam van Borst is dinsdagochtend vroeg uit haar woning gehaald en overgebracht naar het NFI. (ANP/Skipr)
http://www.nu.nl/politiek/3698456/oud-minister-els-borst-81-overleden.html
10 febr. 2014

Oud-minister Els Borst (81) overleden

Oud-minister Els Borst is maandagavond op 81-jarige leeftijd in haar woning in Bilthoven overleden. 

Oud-minister Els Borst (81) overleden

Dat bevestigt D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold op Twitter: ”Ben intens verdrietig: Els Borst, minister van Staat en oud-minister van VWS is totaal onverwacht overleden.”

De politie houdt even na 23.00 uur nog steeds de officiële lezing aan dat er een dode vrouw in de garage op het woonadres van Els Borst is gevonden. Volgens de woordvoerster is er een zekere mate van waarschijnlijkheid dat het om Els Borst gaat.

De vrouw die in de garage is gevonden ”is onder verdachte omstandigheden” gestorven. Volgens een woordvoerster van de politie kan de doodsoorzaak ook een natuurlijke zijn of een ongeluk, maar ”als dat zeker is dan tuig je niet zoiets op”, aldus de zegsvrouw, verwijzend naar het onderzoek

De omgeving rond de woning aan de Ruysdaellaan is afgezet door de politie. Bij het huis is een witte tent opgezet. Het onderzoek kan nog uren duren.

Volksgezondheid

Borst was vrijwel vanaf de oprichting lid van D66. Toen ze in 1994 minister werd, had ze een carrière als arts en ziekenhuisdirecteur achter de rug. Haar bekendste prestatie als minister was een nieuwe euthanasiewet, die hulp bij zelfdoding onder voorwaarden toestond.

Borst voerde verder een nieuw financieringssysteem voor de zorg in, waardoor de wachtlijsten verdwenen. Ook bedacht ze de donorverklaring, waarbij aan alle volwassen Nederlanders wordt gevraagd of ze na hun dood organen willen afstaan.

Bij de verkiezingen van 1998 was Borst lijsttrekker van D66. Partijleider Hans van Mierlo presenteerde zijn opvolger met de woorden: “Het is een meisje en we noemen haar Els.”

Borst had de functie niet van harte aanvaard: een rol als bestuurder lag haar beter dan het puur politieke werk. Onder haar leiding verloor D66 tien zetels. Borst keerde terug naar het ministerschap.

De D66-politica was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok 1 en 2. Ze werd in 2012 benoemd tot minister van Staat. De eretitel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend, aan politici die geen publieke functie meer vervullen.

Lees ook: ‘Borst was acht jaar lang een fantastische minister’

Lees ook: Borst was meer arts dan politica