Oud-chirurg Herman de Boer Bethesda verdacht van kwakzalverij

HOOGEVEEN – De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar orthopedisch chirurg Herman de Boer vanwege stamceltransplantaties. Hij werkte tot december vorig jaar (2014) in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen.

De arts voert de stamceltransplantaties volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij uit zonder vergunning en dat zou niet mogen. De Vereniging kreeg een tip hierover binnen en lichtte de Inspectie in.

Chirurg in Hoogeveen
De 63-jarige De Boer werkte sinds 2008 in Hoogeveen en vertrok daar plotseling. Hij was daar naast chirurg nauw betrokken bij de fusie met de ziekenhuizen in Emmen en Stadskanaal.

Privékliniek
Na zijn vertrek uit Drenthe begon hij een privékliniek in Amsterdam. Daar zou hij de omstreden stamceltransplantaties uitvoeren. Hij zou inmiddels 25 patiënten hebben behandeld.

Stamceltransplantaties

De Boer gebruikt volgens de Vereniging tegen Kwakzalverij de stamceltransplantaties bij kapotte gewrichten. Hij spuit het stamcelconcentraat uit beenmerg of vetweefsel van de patiënt direct in het gewricht. Hierdoor zouden volgens de arts bijvoorbeeld door artrose aangetaste knieën herstellen. Volgens de Vereniging tegen Kwakzalverij is dit niet wetenschappelijk onderbouwd.

Ook de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) is een onderzoek begonnen naar De Boer.

Glucosamine
In 2011 beschuldigde de Vereniging tegen Kwakzalverij De Boer al vanwege het gebruik van het middel glucosamine. Dat zou niet helpen.

Lees ook: Hoogeveense chirurg beticht van kwakzalverij 7 juli 2011

Hoogeveense chirurg beticht van kwakzalverij

 HOOGEVEEN – Orthopedisch chirurg Herman de Boer van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen maakt zich schuldig aan kwakzalverij.
Dat zegt de vereniging tegen de kwakzalverij.
Volgens deze stichting maakt de arts bij de behandeling van aandoeningen aan de knieën gebruik van een middel dat totaal niet helpt, namelijk glucosamine. Volgens Hoogleraar Henk Timmerman van de vereniging tegen kwakzalverij is het middel wel geregistreerd, maar komt het middel niet in de bloedbaan en helpt het daarom niet. Volgens voorzitter Cees Renckens van deze vereniging is wetenschappelijk aangetoond dat glucosamine niet werkt.De Hoogeveense chirurg bestrijdt dat. Hij zegt dat het een wereldwijd een geaccepteerd middel is. Ook wordt het onderzoek waaruit zou blijken dat het middel niet werkt, door een toonaangevend tijdschrift teruggefloten.
zie ook website van Herman de Boer: orthoklinika.nl