Overlijden Rogier Mooij: Openbaar Ministerie vervolgt noch artsen Tergooiziekenhuis noch bestuur

Commentaar SIN-NL

Longarts Michael Schröder Tergooiziekenhuis is schuldig, ook al kreeg hij slechts een waarschuwing van het medisch tuchtcollege op 21 maart 2017!
De internist die niet kwam kijken is medeschuldig.
De arts-assistente die de verkeerde diagnose stelde en naliet de verkeerde diagnose te schrappen uit het dossier, is medeschuldig.
De arts-assistent die s avonds niet kwam kijken bij Rogier en die twee keer rustgevende medicatie voorschreef en de zware pijnstiller dipidolor is medeschuldig.
De bestuursleden van Tergooiziekenhuis die de zorg slecht geregeld hadden, zijn medeschuldig.
Geen verband tussen die fouten en het overlijden van Rogier????
Hoe durft het OM dit te beweren? Vermoedelijk baseert het OM haar mening op rapportages van Nederlandse artsen, die broederlijk de hand boven het hoofd houden van hun zo “zwaar getroffen” collega’s van het Tergooiziekenhuis.
SIN-NL is ervan overtuigd dat buitenlandse artsen geschokt zullen zijn en anders dwz objectief zullen oordelen.
Het zal je zoon maar zijn. Dit zal jou als ouders en broers aangedaan worden.
Het OM voegt willens en wetens leed toe. Dit is onaanvaardbaar.
Wij willen namen weten van alle betrokkenen , in het kader van het algemeen belang en transparantie, zoals Minister Schippers en de Patientenfederatie horen te respecteren. De Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie Midden Nederland is mevrouw Mr Justine Beumer-Gonggrijp.
Alle betrokkenen dienen verantwoording af te leggen.
Wij wensen Jeanne en haar famileleden de kracht om de strijd voor gerechtigheid voort te zetten.
Mogen alle goede herinneringen aan Rogier z”l hen troosten en sterken.
Lees: SIN-NL doofpotdossier Tergooiziekenhuis en de dood van Rogier Mooij


Openbaar Ministerie vervolgt artsen overleden hockeyer nieT

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft een bericht daarover van NH Nieuws aan NU.nl bevestigd.

“Uit onderzoek is gebleken dat er fouten zijn gemaakt binnen de organisatie en bij de zorg van de man. Er is echter geen direct verband tussen die fouten en het overlijden van de patiënt, aldus de woordvoerder. “Er is hier geen sprake van dood door schuld en daarmee vervalt de basis voor strafrechtelijke vervolging.”

Het OM zal later dinsdag met een uitgebreidere verklaring komen.

Ontstoken hartzakje

Mooij kwam in november 2014 naar de eerste hulp in het ziekenhuis in Blaricum met pijn aan zijn schouders en armen. Hij was benauwd en voelde zich al enige tijd niet lekker. Hij werd onderzocht door een arts-assistent, die dacht aan een klaplong.

De arts-assistent liet het bloed, hart en longen van Mooij onderzoeken en voerde op afstand overleg met een internist en de verantwoordelijke longarts. Na een tweede longfoto en laboratoriumonderzoek bleek er geen sprake van een klaplong en werd Mooij opgenomen in het Tergooiziekenhuis in Hilversum.

De 21-jarige Mooij overleed diezelfde nacht. Na nader onderzoek op aandringen van zijn ouders, werd duidelijk dat hij last had van een ontstoken hartzakje. Dit was geen optie die de artsen hadden overwogen.

Longfoto

Eerder berispten de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Medisch Tuchtcollege wel al de longarts die als supervisor optrad toen de man zich in het ziekenhuis meldde. Tergooi heeft ook al eerder erkend dat er fouten zijn gemaakt bij de behandeling van de sporter.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verweet de longarts dat hij de assistent die Mooij zag onvoldoende adequaat begeleid had. Hij had de patiënt zelf moeten beoordelen, gelet op de toestand waarop de patiënt op de eerste hulp verkeerde.

De longarts stelt dat hij het onderzoek naar de man over mocht laten aan de arts-assistent, die pas vier maanden werkzaam was. De assistent heeft de patiënt systematisch onderzocht en de arts vertrouwde op haar beoordeling. Zij heeft in nauw overleg met onder anderen de internist besloten welke behandeling adequaat zou zijn.

 

Terug bij af

Het onverwachte overlijden van Mooij was volgens de longarts voor niemand te voorzien. Ook als hij de patiënt wel zelf had gezien, was het volgens de man hoogstwaarschijnlijk niet anders gelopen.

De ouders van Mooij zijn zeer teleurgesteld over het besluit van het Openbaar Ministerie. “Verwijtbare fouten en toch geen vervolging: heel teleurstellend”, aldus zijn moeder tegenover NH Nieuws. “Ik dacht: het OM zal het wel recht trekken. Ik ben terug bij af, ik loop tegen muren aan.”


Artsen niet vervolgd voor dood Rogier Mooij

bron: nos.nl 4 juli 2017

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in tegen de artsen die betrokken waren bij de dood van Rogier Mooij. De 21-jarige hockeyer overleed in 2014 in het ziekenhuis Tergooi in Blaricum.

Rogier Mooij werd kort ervoor met hevige pijn op de borst in het ziekenhuis opgenomen. Hij overleed zonder dat hij door een specialist was gezien. Tergooi gaf eerder al toe dat er fouten zijn gemaakt bij de behandeling. Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam heeft toen ook een waarschuwing opgelegd aan de longarts die bij de behandeling is tekortgeschoten, zei het college.

In een reactie laat het OM weten dat er fouten zijn gemaakt in de zorg en de organisatie bij het ziekenhuis. “Maar het onderzoek heeft aangetoond dat er geen direct verband is tussen deze fouten en het overlijden van de patiënt. Omdat het verband er niet is, vervalt de basis voor strafrechtelijke vervolging.”

Teleurstellend

Jeanne van Kasbergen, de moeder van de hockeyer, vindt het erg teleurstellend dat het OM de artsen niet vervolgt, zegt ze tegen NH Nieuws. “Ik had het kunnen inschatten, maar dat had ik niet gedaan. Ik dacht: het OM zal het wel rechttrekken.”

Van Kasbergen voert sinds de dood van haar zoon een strijd om de artsen die faalden tijdens de behandeling verantwoordelijk te houden. “Ik ervaar nu wat anderen ervaren die ook dierbaren verloren door medische missers.”