OM wil taakstraf beveiligers Zuyderlandziekenhuis Sittard ivm overlijden van man 37, na mishandeling 2017

OM wil taakstraf bewakers ziekenhuis om dodelijke mishandelinG

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Roermond taakstraffen van elke 180 uur geëist tegen twee beveiligers van het Zuyderlandziekenhuis in Sittard.

De 52-jarige man uit Sittard en de 33-jarige Maastrichtenaar worden ervan verdacht zondagnacht 10 juli 2017 een man in het ziekenhuis in Sittard-Geleen zodanig mishandeld te hebben, dat deze aan de gevolgen daarvan is overleden.

Het slachtoffer, een 37-jarige Heerlenaar, werd volgens het OM door de beveiligers aangesproken met de vraag wat hij ’s nachts in de centrale hal van het ziekenhuis deed. De man reageerde agressief, waarop de beveiligers hem aanpakten. Hij werd tegen de grond gewerkt, en verloor enkele minuten later het bewustzijn. Toen de politie twaalf minuten later kwam, moest de man worden gereanimeerd. Vier dagen later overleed hij. Uit sectie bij het NFI bleek dat de man was gestikt. (ANP)
———-

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Roermond donderdag 180 uur werkstraf geëist tegen twee voormalige beveiligers van het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard-Geleen wegens dodelijke mishandeling.

Het OM houdt hen verantwoordelijk voor de dood van de 38-jarige Paul Sprenkels uit Heerlen. Die betrad in juli 2017 in licht verwarde toestand het ziekenhuis. Beide beveiligers (mannen van 52 en 33 jaar) probeerden hem ertoe aan te zetten het pand te verlaten, maar hij kwam steeds terug. Op enig moment zou hij één van beide beveiligers hard in het gezicht hebben geslagen. De twee fixeerden hem vervolgens op de grond: één van hen ging met zijn 130 kilo half op hem liggen. Sprenkels overleed door verstikking. Het zuurstofgebrek ontstond door ‘samendrukkend geweld op de borstkas’.

Lees ook: Nabestaanden dodelijk slachtoffer Zuyderland stellen ziekenhuis mede aansprakelijk

Volgens het OM is op camerabeelden duidelijk te zien dat Sprenkels vocht voor zijn leven. „Vier minuten waarin hevig verzet wordt gepleegd”, aldus officier van justitie Valenteijn. „Maar ook als we Paul niet meer zien bewegen, gaan ze nog acht minuten door. Het is aantoonbaar niet juist dat hij tot het eind verzet heeft gepleegd, zoals de verdachten zeggen. Ze hebben zijn fysieke toestand geen enkel moment gecontroleerd. Dit was een twaalf minuten durende mishandeling.”