OM start strafrechtelijk onderzoek Tergooiziekenhuis om dood Rogier Mooij (21)

Lees: SIN-NL Doofpotdossier Tergooiziekenhuis longarts verantwoordelijk voor dood Rogier

Lees: SIN-NL Doofpotdossier Tergooiziekenhuis chirurg verantwoordelijk dood door val operatietafel

OM start strafrechtelijk onderzoek Tergooiziekenhuis om dood 21-jarige hockeyer

Justitie begint een strafrechtelijk onderzoek naar het Tergooiziekenhuis in Hilversum wegens het overlijden van de 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij. Het ziekenhuis maakte fouten bij zijn dood. ‘Het ziet er ernstiger uit dan aanvankelijk de indruk was’, aldus het Openbaar Ministerie.
Justitie zegt overtuigd te zijn van de noodzaak tot een onderzoek  door het inspectierapport over zijn dood. Daarin wordt geconcludeerd dat de zorg door de longarts ‘ernstig tekort’ schoot. Ook krijgt het ziekenhuis maatregelen opgelegd en kondigde de inspectie aan de longarts voor het tuchtcollege te slepen.

Mocht justitie na het onderzoek besluiten tot strafvervolging over te gaan, dan zou dit een opmerkelijke situatie creëren: het Tergooiziekenhuis zou dan gelijktijdig voor twee zaken worden vervolgd, terwijl strafzaken tegen ziekenhuizen zeldzaam zijn. In februari besliste het hof in Amsterdam dat er een strafzaak moet komen tegen het Tergooiziekenhuis vanwege de dood van een patiënte die in 2010 van de operatietafel viel.

Zwijgcontract

Teruglezen

De 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij heeft pijn op zijn borst en is benauwd als hij op 3 november 2014 de spoedeisende hulp oploopt in het Tergooiziekenhuis in Blaricum. Twintig uur later is hij overleden. Wat gebeurde er in de tussenliggende uren? Lees hier een uitgebreide reconstructie (+).

De kwestie rond de dood van de tophockeyer kwam onlangs aan het licht, toen bleek dat zijn moeder Jeanne van Kasbergen een zwijgcontract had getekend met het ziekenhuis. Rogier Mooij kwam in 2014 het ziekenhuis binnen met pijn op zijn borst en benauwdheid. Nog geen twintig uur later overleed hij, midden in de nacht. Hij had een ontstoken hartzakje. Door miscommunicatie werd uitgegaan van een klaplong.

Zijn moeder deed ruim een jaar geleden aangifte tegen het ziekenhuis. Het zwijgcontract verbood haar later echter mee te werken aan een strafrechtelijk onderzoek. ‘Mijn advocaat heeft toen een e-mail gestuurd om mijn aangifte in te trekken’, zegt Van Kasbergen. In het contract stond ook dat zij geen mededelingen in de pers mocht doen over het overlijden van haar zoon. Minister Schippers (Volksgezondheid) zei onlangs dat zij dergelijke zwijgcontracten in de zorg wil verbieden.

Media-aandacht

Het verontrust me wel dat er eerst media-aandacht nodig is voordat justitie besluit deze zaak alsnog te gaan doorspitten

Jeanne van Kasbergen, moeder van Rogier

Van Kasbergen noemt het ‘verrassend’ dat justitie de dood van haar zoon nu alsnog gaat onderzoeken. ‘Want de feiten zijn niet veranderd. Het dossier leek bij het OM ergens in een la beland. Het verontrust me wel dat er eerst media-aandacht nodig is voordat justitie besluit deze zaak alsnog te gaan doorspitten.’ Het OM baseert het besluit van strafvervolging vooral op het inspectierapport dat in maart 2016 is uitgekomen.

Het Tergooiziekenhuis wordt al vervolgd voor de dood van een vrouw die van de operatietafel viel. In 2010 werd ze na een operatie losgemaakt, terwijl de chirurg al in zijn verslag zat te schrijven. De vrouw was toen nog onder narcose. De vrouw kantelde, maar omdat er aan één kant van de tafel niemand stond, kon haar val niet worden tegengehouden. Ze viel vanaf anderhalve meter op de grond op haar hoofd en overleed later aan de gevolgen.
——————–

Bron: nu.nl

Het Openbaar Ministerie (OM) start een strafrechtelijk onderzoek naar het Tergooiziekenhuis in Hilversum na de dood van hockeyer Rogier Mooij.

Het ziekenhuis heeft fouten gemaakt bij de dood van de 21-jarige jongen. Volgens het OM “ziet het er ernstiger uit dan aanvankelijk de indruk was”.

Het onderzoek wordt ingesteld nadat in maart 2016 een inspectierapport is uitgekomen, zo heeft het Openbaar Ministerie aan NU.nl bevestigd na berichtgeving in De Volkskrant. “We hebben de rapportage afgewacht en geconcludeerd dat er verder onderzoek moet worden gedaan. Wij kijken daarbij naar een breder plaatje dan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.”

De moeder van Mooij zegt verrast te zijn door de aankondiging van het onderzoek. “De feiten zijn niet veranderd.” Wel zegt ze het verontrustend te vinden dat er “eerst media-aandacht nodig is voordat justitie besluit een onderzoek in te stellen”.

 

Miscommunicatie

Mooij kwam in november 2014 naar het ziekenhuis met pijn op de borst en benauwdheid. Hij overleed nog geen twintig uur later en bleek een ontstoken hartzakje te hebben. Door een miscommunicatie in het ziekenhuis werd gedacht dat hij een klaplong had.

Het verhaal kwam naar buiten toen bleek dat zijn moeder een zwijgcontract had getekend. Dit contract verbood haar om mee te werken aan een strafrechtelijk onderzoek en schreef voor dat zij niet met de pers mocht praten.

Desondanks deed de moeder ruim een jaar geleden aangifte tegen het ziekenhuis, maar die is daarna ingetrokken op eigen verzoek.

 

Verbod

In een reactie op het nieuws over dit contract zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid dat ze dergelijke zwijgcontracten in de zorg wil verbieden.

Als er tot strafvervolging wordt overgegaan, is dit de tweede zaak waarvoor het Tergooiziekenhuis wordt vervolgd. Het hof in Amsterdam besloot in februari dat er een zaak komt vanwege de dood van een patiënte die in 2010 van de operatietafel viel.