OM rondt onderzoek dood Rogier Mooij in Tergooiziekenhuis af.

Lees: SIN-NL Doofpotdossier Tergooiziekenhuis longarts P.M.S. Schröder dood Rogier Mooij
——————–

Justitie rondt onderzoek dood Rogier af .

Hilversum ✱ Gepubliceerd op 24 juni 2017 zaterdageditie Gooi en Eemlander.

Het onderzoek van justitie naar de dood van de Larense hockeyer Rogier Mooij in de Hilversumse vestiging van ziekenhuis Tergooi is klaar.
Het Openbaar Ministerie besluit op 3 juli 2017: vervolgen of niet.

Rogiers moeder Jeanne van Kasbergen kijkt met spanning uit naar de uitkomst. ,,Voor mij van cruciaal belang. Als ik er niet content mee ben, ga ik misschien zelf de mensen dagen die betrokken zijn bij de dood van mijn zoon. Ik krijg hem er niet mee terug. Maar ik wil de onderste steen boven, daar heeft Rogier recht op.”

Bij de zogeheten ’vervolgingsbeslissing’ bepaalt de officier van justitie de zaak aan de rechter voor te leggen of te seponeren, waarbij wordt afgezien van vervolging. ,,Het onderzoek is klaar. De rapportages worden 3 juli intern besproken met deskundigen”, bevestigt woordvoerster Mary Hallebeek van het OM.

Rogier Mooij meldde zich begin november 2014 met hevige pijn in zijn borst bij de eerste hulp in Blaricum. Hij werd met de verkeerde diagnose – klaplong – overgebracht naar het ziekenhuis in Hilversum. Daar overleed hij een halve dag later onverwachts, zonder dat hij door een specialist was gezien en zonder de juiste diagnose. Het hockeytalent was 21 jaar.

Strafbare feiten

Moeder hoopt op vervolging: ’heeft zoon recht op’
Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bevatte voor het OM genoeg ernstige zaken om vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Drie medisch deskundigen zijn daarbij betrokken. Nu, ruim een jaar later, bepaalt justitie of er sprake is van strafbare feiten. En zo ja, of die verwijtbaar zijn en wie aangeklaagd kan worden. Volgens Hallebeek is het ’een complexe zaak’.

De medische tuchtrechter tikte in maart de verantwoordelijke longarts [toevoeging SIN-NL: dr P. M. S. Schröder], die op de bewuste dag op de ziekenhuislocatie in Hilversum werkte, op de vingers. Hij had de zieke Rogier niet volledig mogen overlaten aan een onervaren arts-assistent.
Het Regionaal Tuchtcollege vond het een gemiste kans dat inspectie alleen de longarts had aangeklaagd, terwijl ook andere zorgverleners bij de patiënt waren betrokken. ,,Onbegrijpelijk dat hij alleen een waarschuwing kreeg. Slachtoffers van medische missers hebben levenslang”, zegt Van Kasbergen. Vooral het besluit van inspectie niet in hoger beroep te gaan valt zwaar. ,,Ze willen het laten doodbloeden.”

Burn-out
,,Ik ben net redelijk hersteld van een burn-out”, gaat ze verder. ,,Enkele dagen na de zitting ben ik in een openbare gelegenheid bewusteloos geraakt. Ik was ruim vijftien minuten weg. Met een ambulance ben ik naar Tergooi gebracht. Heb liggen huilen op het bed: ’Rogier had hier aan de hartbewaking moeten liggen!’ Ik had hartritmestoornissen. Er was zoveel gebeurd, ik was totaal ingestort. Het overlijden van mijn man voelde destijds als een amputatie, maar als je kind overlijdt voelt dat alsof je hart uit je lijft wordt gerukt. Er is iets dat niet meer gevuld kan worden.”
Voor verdere behandeling van haar klachten ging ze naar een andere kliniek. ,,Als ik langs Tergooi rijd is het alsof mijn strot wordt dichtgeknepen.” Het gaat nu beter met de Blaricumse. ,,Ik sta stress niet meer toe, zoek als dat nodig is de stilte op en mediteer. Ik ben er totaal niet op uit om artsen te beschadigen. Gelukkig heb ík de goede mensen om me heen voor alle medisch-technische zaken, maar mensen die de weg níet weten, wil ik deze nachtmerrie besparen”.