OM naar Hoge Raad in zaak tegen Ernst Jansen Ste

 Dat meldt het OM maandag.

Eerder werd Jansen Steur door de rechtbank in Almelo nog veroordeeld tot drie jaar cel. In hoger beroep eistte het OM zes jaar cel. Het gerechtshof in Arnhem achtte echter niet bewezen dat de ex-neuroloog bewust onterecht diagnoses had gesteld en sprak hem op dat punt vrij.

De rechtbank gaf wel zes maanden voorwaardelijke celstraf voor overige delicten zoals diefstal van een receptenblok, valselijk opmaken van machtigingsformulieren en recepten en verduistering van een aanzienlijke som geld. Deze zaken speelden in het hoger beroep al geen rol meer en zullen daarom ook buiten beschouwing worden gelaten door de Hoge Raad.

Unieke zaak

Jansen Steur stelde tussen 1997 en 2003 onterecht diagnoses zoals alzheimer of ALS bij patiënten, die daardoor psychisch en fysiek verslechterden. Patiënten kregen ook verkeerde medicijnen en behandeling. De zaak tegen de ex-neuroloog wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.

De Hoge Raad moet nu bekijken of de rechtszaak in hoger beroep tegen Jansen Steur opnieuw moet.

Letselschadespecialist Yme Drost, die meerdere patiënten bijstaat, zegt ingenomen te zijn met het verzoek. “Deze unieke zaak verdient het om aan het oordeel van ons hoogste rechtscollege te worden onderworpen.”