OM eist wederom zes jaar cel tegen ex-neuroloog Jansen Steur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag wederom 6 jaar cel geëist tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Zijn advocaat Peter Plasman pleit voor vrijspraak.

Het OM eiste eerder al zes jaar tegen Jansen Steur, maar werd in februari 2014 tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Zowel het OM als Jansen Steur zelf gingen in hoger beroep.

Het OM noemt de eerdere veroordeling tot drie jaar onbegrijpelijk. Ze vinden dat hij 9 jaar cel verdient, maar de eis valt lager uit door de verminderde toerekeningsvatbaarheid.

Ook wil het OM een bevel van gevangenneming, om te voorkomen dat Jansen Steur onderdruikt. Hij is deze week niet aanwezig bij de zittingen.

Eén patiënte pleegde zelfmoord nadat ten onrechte de diagnose van een ernstige ziekte was gesteld. De voormalig neuroloog had eerder al toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt. Maar hij ontkent met klem dat hij die medische missers opzettelijk heeft gemaakt.

Zijn advocaat gaat donderdag in het pleidooi daarom pleiten voor vrijspraak. ”Er is namelijk geen opzet in het spel.”
Toestand

Woensdag werd ook ingegaan op de toestand van Jansen Steur.

Diverse deskundigen verklaren dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar is. Waarschijnlijk door zijn eerdere drank- en drugsverslaving. Dat hij hersenletsel heeft opgelopen door een ernstig auto-ongeluk in 1990, is niet waarschijnlijk maar tegelijkertijd niet definitief uit te sluiten

Een neuroloog, psychiater en klinisch psycholoog kwamen tot deze conclusie na onderzoek naar en gesprekken met de vorig jaar tot drie jaar cel veroordeelde ex-neuroloog. Zij onderschrijven daarmee eerdere conclusies over de toestand van Jansen Steur.

Plasman had om aanvullend onderzoek gevraagd voor het hoger beroep.

Narcistisch gedrag
Jansen Steur vertoont volgens de deskundigen narcistisch gedrag. ”Het zware auto-ongeluk heeft voor lichamelijke en psychische schade gezorgd. Na het ongeluk miste Jansen Steur volgens de psychiater de bewondering en aandacht van zijn patiënten, waardoor hij na zijn herstel nog harder ging werken. ”Zo raakte hij uitgeput, verslaafd aan medicijnen en zo gleed hij verder af”, aldus de deskundige.

Of het auto-ongeluk een verklaring is voor de medische missers van Jansen Steur, is volgens de deskundigen niet te beantwoorden. Voor het ongeluk zou hij ook al ”vreemd” gedrag hebben vertoond. Zo gooide hij eens een asbak naar een patiënt die hem kritisch bevroeg. Maar daarna zou het aantal incidenten zijn toegenomen.

Dat Jansen Steur zichzelf professor en ‘Jansen Steur’ ging noemen – ‘Steur’ is de achternaam van zijn moeder – is volgens de psychiater een kenmerk van het narcistische gedrag.
Grootste medische strafzaak

Deze week behandelt het hof de zaak gedurende drie dagen. Maandag kwamen de feiten in de strafzaak aan bod, woensdag zijn de persoonlijke omstandigheden van Jansen Steur behandeld. Woensdagmiddag volgde de eis van het OM.

Donderdag komt de verdediging aan het woord met een pleidooi.

De zaak tegen de voormalig neuroloog wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.
Door: ANP/NU.nl 20 mei 2015