O.M. Mainz (Duitsland) start onderzoek naar falend neuroloog Jansen Steur ivm toebrengen zwaar lichamelijk letsel

http://www.skipr.nl/actueel/id17452-duits-om-onderzoekt-jansen-steur.html
17 februari 2014 door: Skipr Redactie

Duits OM onderzoekt Jansen Steur
Het Openbaar Ministerie in Mainz is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar ex-neuroloog Ernst Jansen. Dit meldt de NOS. Het onderzoek volgt daags op de veroordeling door de rechtbank in Almelo van Jansen tot drie jaar cel.

In Duitsland wordt Jansen verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een patiënte uit Worms. Duitse patiënten van Jansen dringen al langer aan op vervolging van de oud-neuroloog. Zij willen dat ook het Duitse artsenbemiddelingsbureau wordt aangepakt dat de oud-specialist aan het werk hielp bij diverse Duitse ziekenhuizen als ook de betrokken ziekenhuisbestuurders.

Na zijn ontslag in het Medisch Spectrum Twente in 2003, werkte Jansen tussen 2005 en 2013 in verschillende Duitse ziekenhuizen, soms onder valse naam. Telkens wanneer een ziekenhuisdirectie erachter kwam wie de Nederlandse arts in werkelijkheid was, moest hij daar weg.

Slachtoffer

In Duitsland heeft oud-neuroloog Jansen Steur zeker één slachtoffer gemaakt. Een 78-jarige vrouw ging met uitdrogingsverschijnselen het ziekenhuis in Worms in, maar na behandeling door Jansen raakte zij definitief verlamd, belandde in een rolstoel en is inmiddels overleden. Het ziekenhuis heeft nabestaanden meer dan 100.000 euro schadevergoeding uitgekeerd.

De Nederlandse rechtszaak maakt een Duitse rechtsgang niet onmogelijk. De Duitse justitie kan vragen om de uitlevering van Jansen Steur, om hem ook in Duitsland te kunnen berechten. Ook bestaat de mogelijkheid om een eventuele Duitse strafzaak over te dragen aan Nederland.

Wanneer het Duitse OM besluit of zij tot strafvervolging overgaat is niet bekend. Ze wil in ieder geval de uitkomst van de strafzaak in Nederland afwachten. De advocaat van Jansen Steur heeft aangekondigd waarschijnlijk tegen het gisteren uitgesproken vonnis in beroep te gaan.