NZa: zorgverzekeraars controleren nota’s steeds beter

Zorgverzekeraars controleren declaraties steeds beter. Dat komt doordat zij meer gebruik te maken van automatische controles en data-analyses. Dit maakt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend na onderzoek.

Zorgaanbieders hebben de verantwoordelijkheid om de zorg correct in rekening te brengen, benadrukt de NZa, maar zorgverzekeraars hebben de wettelijke taak om fouten op te sporen en te laten herstellen door de aanbieders. De zorgwaakhond constateert dat de zorgverzekeraars dit actief doen en noemt het een positieve ontwikkeling. “Verzekerden hebben recht op correcte zorgnota’s. De correctie van fouten voorkomt bovendien dat de zorgkosten onnodig stijgen”, stelt de NZa.

Automatisering

Alle zorgverzekeraars gebruiken automatische controles, maar vaak nog in de vorm van projecten. De NZa pleit ervoor om waar mogelijk automatische controle de standaard te maken. Alle zorgverzekeraars voeren ook data-analyses uit, maar de NZa vindt dat dit nog kan worden uitgebreid naar verschillende zorgsectoren.

Samenwerking

Zorgverzekeraars werken onderling goed samen bij de controle van nota’s van de ggz en de ziekenhuiszorg, stelt de zorgautoriteit. Op andere terreinen kan dit beter, zoals het uitvoeren van gezamenlijke controles en het delen van controleresultaten.
——————-

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars werken ook meer samen om fout declareren te voorkomen. De NZa gaf eerder in de ‘Zienswijze Horizontaal Toezicht’ aan dit een goede zaak te vinden. “Onjuist declareren vooraf voorkomen is effectiever dan achteraf fouten corrigeren”, aldus de zorgautoriteit.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×