Nog altijd mist Jeanne haar zoon Rogier: “Alsof er een gat in me geslagen is”

Toevoeging SIN-NL
Het medisch tuchtcollege Amsterdam gaf aan de verantwoordelijke longarts Michael Schröder, Tergooiziekenhuis op 21 maart 2017 slechts een waarschuwing.
Lees meer: SIN-NL doofpotdossier Tergooiziekenhuis en de dood van Rogier Mooij
—————–

BLARICUM – De Blaricumse Jeanne van Kasbergen verliest in november 2014 haar zoon Rogier Mooij door medische fouten. De 21-jarige tophockeyer wordt met pijn op de borst opgenomen in het Tergooi Ziekenhuis, maar daar gaat men ten onrechte uit van een onschuldige klaplong.

Er komt geen arts naar Rogier kijken. Op afstand bepaalt de longarts dat er geen extra onderzoeken nodig zijn. Een grote inschattingsfout, want Rogier sterft nog dezelfde nacht.

Voor zijn moeder Jeanne breekt een periode aan van diepe rouw en zware strijd. Zij wil dat het ziekenhuis en de longarts zich verantwoorden voor de vele fouten die zijn gemaakt en doet aangifte van schuldige nalatigheid. Ze wil niet dat de mensen die in haar ogen verantwoordelijk zijn voor de dood van Rogier ermee wegkomen. “Ik wil de onderste steen boven hebben. Waaraan is Rogier overleden en wie zijn er verantwoordelijk? De dood van Rogier was niet nodig geweest.”

Klap
Het medisch tuchtcollege doet onderzoek en concludeert dat de longarts ernstig is tekortgeschoten in de zorg. Een berisping volgt, maar daar blijft het bij. Voor Jeanne is dit een klap in het gezicht. Ze is in schok als ze hoort dat er geen consequenties worden verbonden aan de conclusie. “Al die mensen die betrokken waren bij de dood van Rogier, waar zijn ze nu? Ze werken gewoon door, alsof er niks gebeurd is.”

Alle spanningen worden Jeanne te veel: ze krijgt een burn-out en verliest een paar keer zomaar het bewustzijn. Dan besluit ze dat ze het rustiger aan moet doen. Ze houdt zich een tijdje op de achtergrond en staakt voor even haar strijd. Hoewel het steeds een beetje beter gaat, leeft Jeanne nog altijd met een diep verdriet: “Het is niet uit te leggen hoe je je voelt, het is alsof er een gat in me geslagen is.”

Hoop op vervolging
Voor Jeanne is de kous nog lang niet af. Nu het weer beter gaat, is ze ook klaar om de betrokkenen ter verantwoording te roepen. Haar hoop ligt nu bij het Openbaar Ministerie (OM). Die doet strafrechtelijk onderzoek. Jeanne hoopt op vervolging van de betrokkenen. “Ik kan pas opgeven als ik er vrede mee kan hebben. Hier kan ik geen vrede mee hebben.”

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wordt het onderzoek binnenkort afgerond. Het OM hoopt op korte termijn met een besluit tot vervolging van het ziekenhuis te komen.